Έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται έκανε ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καθώς η κατάσταση στην Εύβοια, όπως την περιέγραψε, είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias. Οι περιοχές που κάηκαν το 2021 κινδυνεύουν καθώς έχουν δεχτεί μεγάλους όγκους νερού. Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι στις Ροβιές και το Μετόχι.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από την κακοκαιρία έκλεισε και ο δρόμος που ενώνει το Μαντούδι με το Προκόπι, ενώ ήχησε και το 112. «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Κίνδυνος υπερχείλισης χειμάρρων. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά βροχής.

«Το νερό είναι περισσότερο από τον Daniel»

«Έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου Λίμνη και Ροβιές, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Παρακαλούμε τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, κινδυνεύουμε το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη» είπε.

«Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

«Παρακαλώ όλους τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα. Είναι όλοι οι δρόμοι χείμαρροι. Αυτή τη στιγμή μετακινούμε προς τις Ροβιές και το νερό είναι ένα μέτρο στον δρόμο. Να μην μετακινείται κανείς», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Τα σχολεία είναι κλειστά από χθες, έχει βγει απόφαση. Δεν πρέπει να μετακινείται κανείς άσκοπα, κινδυνεύουμε. Βλέπω άσκοπη κίνηση, να μην μετακινείται κανένας. Το νερό κατευθύνεται προς τη θάλασσα, κατεβαίνει από το βουνό με φερτά υλικά, κορμούς και πέτρες, και είναι επικίνδυνο».