Οι καταιγίδες θα είναι σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Αττική, με την κακοκαιρία Elias να σφυροκοπά το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης καλεί τους πολίτες να είναι προσεχτικοί και τις επόμενες μέρες, καθώς το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 1/10.

«Θέλει μεγάλη προσοχή σήμερα, πέφτει μεγάλος όγκος νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείεται και χαλάζι μεγάλου μεγέθους στα περάσματα των καταιγίδων» τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο OPEN.

Και συνέχισε: «Στην Αττική η ημέρα ξεκίνησε με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες και έτσι θα πάμε σήμερα. Κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες και η θερμοκρασία 28-29 βαθμοί. Τα διαστήματα των καταιγίδων θα ενισχύονται απότομα».

Στη Θεσσαλονίκη οι συνθήκες είναι ηπιότερες και το μέτωπο της κακοκαιρίας θα πιάσει πιθανότερα την περιοχή της Χαλκιδικής.

Μέχρι την Κυριακή η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να διαρκέσει έως και την Κυριακή 1/10. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με την κακοκαιρία Elias» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και περιέγραψε προς τα πού θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες.

«Προσοχή και τις επόμενες ημέρες, τόνισε καθώς θα πάμε μέχρι και την Κυριακή με αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Αυτό το κύμα, από την Παρασκευή και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τα ανατολικά και υπάρχουν δύο σενάρια: ή θα περάσει προς την περιοχή των Κυκλάδων και θα φτάσει μέχρι το ανατολικό Αιγαίο ή το επικρατέστερο να περάσει από την περιοχή της Κρήτης και να εκτονωθεί προς την περιοχή των Δωδεκανήσων. Αν συμβεί αυτό ανατολικό και νότιο Αιγαίο μπαίνουν στο «κόκκινο» Πέμπτη, Παρασκευή και στη συνέχεια. Πολύ πιθανόν η Κρήτη να αντιμετωπίσει πλημμυρικά επεισόδια και γενικότερα τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου» ανέφερε.

Στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Facebook δημοσίευσε και χάρτες με τους όγκους νερού που θα πέσουν, κυρίως στην Κρήτη. «Το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες εως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών – κεραυνών, δε φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας» λέει μεταξύ άλλων.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά ιδιαίτερα προσοχή πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι στην περιοχή της Σπερχειάδας, στη νότια Θεσσαλία και το Πήλιο.