Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα εμφανιστεί σε απεργία. Συγκεκριμένα, θα παρεβρεθεί στο Μίσιγκαν, σε μια προσπάθεια να δείξει αλληλεγγύη στα μέλη του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), το οποίο βρίσκεται σε κλιμακούμενη διαμάχη με τις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Αμερικής.

Σε μια μεγάλη προσπάθεια να προλάβει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν θα προσφέρει την υποστήριξή του στους απεργούς σε εργοστάσιο στην περιοχή του Ντιτρόιτ ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας να διατηρήσει την υποστήριξη των μελών του συνδικάτου, καθώς το Μίσιγκαν εν γένει θεωρείται βασικό πεδίο μάχης για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μια μέρα πριν ο Τραμπ, ο αναμενόμενος Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του στις εκλογές του επόμενου έτους, επισκεφθεί και αυτός το Ντιτρόιτ – το ιστορικό κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ – για να απευθυνθεί επίσης στους εργαζόμενους για την υποστήριξη της απεργίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος κέρδισε το Μίσιγκαν με τη βοήθεια των μελών του συνδικάτου στις εκλογές του 2016 επί της Χίλαρι Κλίντον, προτού βέβαια το χάσει τέσσερα χρόνια αργότερα με την ήττα του από τον Μπάιντεν, δεν αναμένεται να επισκεφθεί τη διαδήλωση των απεργών όπως προβλέπεται ότι θα κάνει ο Μπάιντεν.

Η επίσκεψη αυτή του Μπάιντεν έχει σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του και του επιτελείου του ως τον πιο φιλικό προς τα συνδικάτα πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ και πιθανώς επίσης για να διασφαλίσει την υποστήριξη του UAW, το οποίο δεν έχει δώσει ακόμη ρητή γραμμή υποστήριξης.