Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μήνυσε την αμερικανική εφορία (IRS), ισχυριζόμενος ότι η υπηρεσία παραβίασε τα δικαιώματα απορρήτου του καθώς διερευνούσε τις φορολογικές του υποθέσεις.

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Χάντερ βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών να παραπέμψουν τον πατέρα του, Τζο Μπάιντεν, για διαφθορά. Με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί επικρατούν στη Γερουσία, η απόπειρα των Ρεπουμπλικανών «είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Στην αγωγή του κατά της IRS, που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που θα έπρεπε να είχαν παραμείνει ιδιωτικές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται στη μήνυση πως: «Καμία κυβερνητική υπηρεσία ή κυβερνητικός πράκτορας δεν έχει το ελεύθερο να παραβιάσει τα δικαιώματά του (Χάντερ Μπάιντεν) απλώς και μόνο λόγω του ποιος είναι».

Ο υιός Μπάιντεν μάλιστα ζητά αποζημίωση 1.000 δολαρίων «για κάθε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη των στοιχείων της φορολογικής του δήλωσης», καθώς και για τα δικαστικά έξοδα και τις δικηγορικές αμοιβές.

Υπενθυμίζεται πως ο Χάντερ Μπάιντεν αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις αλλά και την αγορά ενός όπλου την οποία πραγματοποίησε αποκρύπτοντας από τις αρμόδιες αρχές τον εθισμό του σε ουσίες.