Στην Κέρκυρα , μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης και τους δυο θανάτους που έχουν σημειωθεί στο νησί, στο χωριό Καρουσάδες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ειδικοί επιδημιολόγοι θα καταφτάσουν στην Κέρκυρα μέσα στις επόμενες ώρες, προκειμένου να διερευνήσουν τα περιστατικά.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας ενώ θα εξεταστούν στενοί συγγενείς και επαφές των κρουσμάτων. Έλεγχοι θα γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ένας άνδρας από το συγκεκριμένο χωριό, ο οποίος είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση, έχασε τη ζωή του την Παρασκευή έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης από τον Μάιο, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ για το δεύτερο περιστατικό αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου το αποτέλεσμα του μοριακού.

Σημειώνεται ότι η λεπτοσπείρωση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.