Οι δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ για το δεύτερο περιστατικό, αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου, το αποτέλεσμα του μοριακού. Ο ΕΟΔΥ έδωσε σήμερα εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.

Ο τελευταίος θάνατος από λεπτοσπείρωση (ο δεύτερος στην περιοχή) αφορά άνδρα κάτοικο του χωριού Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα μετά από σύντομη νοσηλεία. Από τον Μάιο έχουν καταγραφεί συνολικά δυο θάνατοι ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Τρία νέα κρούσματα στη Θεσσαλία

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό τρία νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκαν και στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας. Τα δύο αφορούν την Καρδίτα και το ένα τη Λάρισα.

Τα κρούσματα γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Απευθυνόμενη στους κατοίκους της περιοχής ανέφερε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.

Χαρακτήρισε σημαντικό το να αποφεύγονται τα στάσιμα νερά και να υπάρχει κατάλληλος ρουχισμός και υποδήματα. Ζήτησε, επίσης, να μην καταναλώνονται ωμά φρούτα και λαχανικά από περιοχές όπου έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

Να μην μένουν εκτεθειμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρωκτικά.

Πρέπει να προστατεύονται και τα κατοικίδια από το μολυσμένο νερό και τη λάσπη, καθώς μπορούν και αυτά να μεταδώσουν τη λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης (βήχα, πονόλαιμο, εξάνθημα, πόνους στους μυς και στα οστά), πονοκέφαλο, ίκτερο, εμετό, διάρροια, κόκκινα μάτια. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η προσέλευση του πολίτη στις δομές Υγείας, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν 1.262 άτομα στις δομές Υγείας και προέκυψαν 41 γαστρεντερίτιδες και 91 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το ίδιο διάστημα, υπήρξαν 4 νέες νοσηλείες ασθενών μe γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Εντολές από τον ΕΟΔΥ

  • Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
  • Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
  • Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
  • Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
  • Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
  • Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
  • Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
  • Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
  • Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
  • Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
  • Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
  • Αποστράγγιση στάσιμων νερών
  • Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
  • Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
  • Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων