Η πλημμυρισμένη Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει υγειονομική «βόμβα» εξαιτίας των επικίνδυνων βακτηρίων στην περιοχή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, επί του παρόντος, βρίσκεται στο νερό σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού

«Θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπείρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια» εξήγησε.

Όσον αφορά στο πλύσιμο των ρούχων είπε ότι «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό. Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό».

«Τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη»

Για τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό η κ. Λινού ανέφερε ότι «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».

«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες» υπογράμμισε.

Παράλληλα, η Αθηνά Λινού επισήμανε την ψυχική παράμετρο της φυσικής καταστροφής, που είναι το ψυχολογικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν την περιουσία τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης.