Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη. Επιζώντες των φονικών πλημμυρών ψάχνουν τους αγαπημένους τους μέσα σε λάσπες και χαλάσματα, ενώ το απόλυτο χάος επικρατεί και με τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Μεγαλώνει η οργή

Την ίδια στιγμή, εξαγριωμένοι κάτοικοι της Ντέρνα έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το τέμενος της διαλυμένης πόλης.

Θρηνούν τα θύματα και τα βάζουν με την κυβέρνηση της Βεγγάζης που, όπως λένε, δεν βοήθησε. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, που δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν μία φυσική καταστροφή που δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

«Δε λες εσύ Αγκίλα Σάλεχ πώς θα ξαναχτίσουμε την Ντέρνα σε έξι μήνες; Είσαι δολοφόνος. Πώς θα ξαναχτίσεις τη Ντέρνα;».

Τη νύχτα, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και στο σπίτι του δημάρχου της μαρτυρικής πόλης.

Με το που άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Βεγγάζης, υπήρξαν και πληροφορίες πως οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους των δυτικών ΜΜΕ που κατέγραψαν και μετέδωσαν παγκόσμια τις διαμαρτυρίες, να εγκαταλείψουν την Ντέρνα. Ισχυρίστηκαν ότι η παρουσία τους εμποδίζει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Στο μεταξύ, ο κόσμος ψάχνει ακόμα να βρει συγγενείς μέσα στις λάσπες και τα χαλάσματα. Οι ελπίδες όμως έχουν πια εξανεμιστεί.

«Υπήρχαν οικογένειες που αφανίστηκαν. Ολόκληρες οικογένειες που πέθαναν».

Κι ενώ οι υγειονομικές Αρχές ρίχνουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αυτών που έχουν χαθεί κάτω από τις λάσπες.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως οι νεκροί στην Ντέρνα είναι 11.300. Το υπουργείο Υγείας της Ανατολικής Λιβύης όμως επιμένει πως οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι 3.252.

Σημειώνεται βεβαια πως περισσότεροι από 10.000 παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι μέσα σε μια θάλασσα από λάσπη που κρύβει μόνο θάνατο.