Ανακοινώθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσε το Sputnik Armenia. Οι Αρμένιοι του θύλακα που βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων συμφώνησαν με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν, μετέδωσε παράλληλα το IFAX, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είχε προηγηθεί αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τρία χρόνια έπειτα από έναν πόλεμο που κατέληξε στην ήττα της Αρμενίας, η χθεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζητήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε χθες το βράδυ τα στρατεύματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ – μιας περιοχής που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας, η πλειονότητα των κατοίκων της όμως είναι Αρμένιοι– να παραδώσουν τα όπλα, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Οι παράνομες ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας πρέπει να υψώσουν λευκή σημαία, να παραδώσουν όλα τα όπλα τους και το παράνομο καθεστώς πρέπει να διαλυθεί. Διαφορετικά οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλους», τόνισε.

Σε περίπτωση παράδοσης των αυτονομιστών του θύλακα, η αζέρικη προεδρία πρότεινε συνομιλίες «με εκπροσώπους του αρμένικου πληθυσμού του Καραμπάχ στη Γεβλάχ», μια πόλη του Αζερμπαϊτζάν, 295 χιλιόμετρα δυτικά του Μπακού.

Νωρίτερα οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.