Ως εναλλακτική κυβερνητική λύση στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να εμφανίσει το ΠαΣοΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου που παράθεσε σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ , με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση στο επιτελικό κράτος της ΝΔ και άφησε αιχμές εναντίον συμφερόντων τα οποία όπως είπε έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν το ΠαΣοΚ να βρεθεί στην εξουσία. «Εμείς δεν θα ζυγίζουμε τα συμφέροντα των λίγων» σημείωσε.

«Το πρόγραμμα μας να γίνει το κυβερνητικό σχέδιο της χώρας»

Στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη ΔΕΘ, την οποία στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε παράδοξη χρονικά και χωρικά «κάτι για το οποίο φυσικά ευθύνεται ο κύριος Μητσοτάκης ο οποίος επέλεξε, αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως, να παρουσιαστεί τελευταίος χρονικά στη ΔΕΘ στερώντας μας τη δυνατότητα να απαντήσουμε στα λεγόμενα του», ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε αρκετές φορές πως οι θέσεις του κόμματος του πρέπει μετά τις επόμενες εκλογές να γίνουν το κυβερνητικό σχέδιο της χώρας.

«Ο ρόλος του ΠαΣοΚ είναι να είναι η υπεύθυνη, η αξιόπιστη αντιπολίτευση όπου το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές» ανέφερε σε αποστροφή του λόγου του ο κύριος Ανδρουλάκης, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει το κόμμα του τα επόμενα χρόνια.

«Είναι θέση αρχής να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά άλλων κομμάτων»

Σε ερώτηση που του έγινε από το Βήμα σχετικά με τις διαδικασίες στην κεντροαριστερά, τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον α’ γύρο, ο κύριος Ανδρουλάκης απάντησε: «Είναι θέση αρχής για μένα να μην πω τίποτα για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Κυριακή. Αν θέλετε θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλιο μετά την Κυριακή. Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων σε εσωκομματικές διαδικασίες ακόμα και με παρακρατικούς τρόπους. Και μιλώ για την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ πριν την εκλογή μου ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ .

Επειδή θέσατε το θέμα της συμμετοχής θα σχολιάσω το εξής: Το ΠαΣοΚ με κορονοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% εκλογικό ποσοστό τότε είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα όλων των υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αριθμός των δικών μου ψήφων τη δεύτερη Κυριακή. Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η εκλογική διαδικασία του ΠαΣοΚ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα. Βέβαια πιστεύω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για να υπάρξει συζήτηση και διάλογος.

Το μήνυμα μου σε κάθε προοδευτικό δημοκράτη πολίτη είναι να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξει η πατρίδα μας πορεία. Για να βρεθεί η προοδευτική δύναμη που στις επόμενες εκλογές θα νικήσει τη ΝΔ».

Σίγουρη νίκη Κασσελάκη – Ηττοπάθεια Αχτσιόγλου

Όσον αφορά την εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε πηγαδάκι μεταξύ βουλευτών του κόμματος και δημοσιογράφων που προηγήθηκε της συνέντευξης τύπου, οι συμμετέχοντες έδειχναν σίγουροι για την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη και στον β’ γύρο. Επίσης, στέλεχος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε ηττοπαθή την επιλογή Αχτσιόγλου να απαντήσει με βίντεο στις κατηγορίες πως υπονόμευε τον Αλέξη Τσίπρα όσο ο τελευταίος ήταν ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις λίγες μέρες πριν τον β’ γύρο των εκλογών.

Ακόμη, δεν έμεινε ασχολίαστη η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως υποστηρίζει τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ. «Μάλλον δεν παρακολουθεί τίποτα από τα δύο» σχολίασε κάποιος από τους παρευρισκόμενους.

«Συνεχές αποτυχιών του επιτελικού κράτους»

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σχολίασε πως «αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι ένα συνεχές αποτυχιών του επονομαζόμενου επιτελικού κράτους», για να συμπληρώσει πως «αυτό αποδεικνύεται ένα περίβλημα ενός κέντρου εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου γίνεται έλεγχος όλων των δομών του κράτους με αναξιοκρατικό και πελατειακό τρόπο. Κάτι που δεν βοηθά τη χώρα να μπει σε έναν σωστό ευρωπαϊκό δρόμο».

Τους τελευταίους μήνες είχαμε τα Τέμπη, φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, την καταστροφή στη Δαδιά και την Θεσσαλία, μια καταστροφή που είναι τομή στην ιστορία της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε λόγο και για θέματα «καθημερινής ασφάλειας», καθώς όπως σημείωσε «Αν υπήρχε ένα κράτος που παρήγαγε ασφάλεια και προστάτευε τον πολίτη δεν θα είχαμε τη δολοφονία έξω από Ν. Φιλαδέλφεια όπου νεοναζί από την Κροατία έφτασαν στο γήπεδο ανενόχλητοι. Αν είχαμε κράτος ίσως σήμερα να ζούσε και ο Αντώνης Καριώτης» συμπλήρωσε.

«Και βέβαια αυτά που βλέπουμε να γίνονται στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες. Με εντολή Μητσοτάκη έγινε το κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα και δεν έχουν καταφέρει 11 μέρες μετά να καθαρίσουν τον τόπο από τα νεκρά ζώα. Η απάντησή τους είναι ότι περιμένουν να φύγουν τα νερά. Δεν καταλαβαίνουν ότι οδηγούν την χώρα σε μια υγειονομική βόμβα;», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ακρίβεια και τους ελέγχους της αγοράς.

Όπως τόνισε, «Το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση των ποσοστών μας στις προηγούμενες εκλογές. Ένας ακόμα σταθμός θα είναι οι εκλογές του επόμενου μήνα, στη συνέχεια οι Ευρωεκλογές και το μεγάλο βήμα θα γίνει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να μειωθούν οι ανισότητες, να έρθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευκαιρίες για όλους και κυρίως στους νέους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά και να είστε σίγουροι ότι θα τα κάνουμε. Δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν που μας εμπιστεύτηκε».

Κλείνοντας, ανέφερε πως ελπίζει του χρόνου η ΔΕΘ να διεξαχθεί σε ένα άλλο πολιτικό κλίμα, σε αντίθεση με το φετινό που ήταν άκρως θλιβερό. Δεν έχω καμία διάθεση να αξιοποιήσω την αγανάκτηση, τη θλίψη και την απογοήτευση με εργαλεία του λαϊκισμού, που όπως απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία μας κάθε άλλο παρά βοηθούν την πατρίδα μας, κατέληξε.