Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατεύθυνε τα πυρά του κατά του επιτελικού κράτους, το οποίο χαρακτήρισε ανίκανο να προετοιμάσει τη χώρα για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

«Το φετινό καλοκαίρι έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι το σύστημα νομής της εξουσίας, που ο κ. Μητσοτάκης συχνά ονομάζει ‘επιτελικό κράτος’, αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι »για εμάς η ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Να μην είναι η χώρα έρμαιο των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι και να μην σπαταλούνται χρήματα σε αντιπλημμυρικά έργα αμφιβόλου ποιότητας. Να μην φοβόμαστε ότι θα βουλιάξουμε στις πόλεις και στα χωριά μας. Ότι θα χαθεί σε μια στιγμή, κάτω από ακραία φαινόμενα, ό,τι μοχθήσαμε για μια ζωή».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο απέδωσε Νόμπελ αναξιοπιστίας. Και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Σχέδιο για την ανθεκτική Ελλάδα που θα διαθέτει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

«Ασφάλεια είναι η πρόσβαση του πολίτη σε ένα ποιοτικό και δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας. Όχι οι λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, ούτε ένα ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο. Ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό κράτος ασπίδα για τους πιο αδύναμους, που δεν κρατά τους πολίτες σε ομηρία με τα pass κάθε είδους. Είναι η προστασία του εργαζόμενου, η διαβίωση με αξιοπρέπεια. Aσφάλεια για εμάς είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας», τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε έξι προτεραιότητες που οδηγούν σε αυτό το μοντέλο.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε την καταστροφή στη Θεσσαλία, «ολοκληρωτική». Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης. Και πρότεινε «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου. Μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ταχύτητα».

Έργα, λοιπόν, που θα παραδοθούν μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Γρήγορα και αξιόπιστα. Πρότεινε, επίσης, να μπει διατίμηση σε όλα τα είδη βασικής διατροφής για τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

«Οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλία αποκάλυψαν με τραγικό τρόπο ότι πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση,το «επιτελικό» κράτος» είναι ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε άλλο. Ο Βασιλιάς πλέον είναι γυμνός», υποστήριξε επίσης.

Για την Πολιτική Προστασία είπε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην εκκένωση του 112. Και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή του πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας.

Η ομιλία του του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ