Στοιχεία εκπλήξεων και πολιτικών ανατροπών είχε ο πρώτος γύρος των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε μια ευρεία νίκη με ποσοστό 45,47%, λαμβάνοντας 51.615 ψήφους, έναντι της Έφης Αχτσιόγλου η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν η βασική διεκδικήτρια της κούρσας διαδοχής, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,21% και 41.098 ψήφους.

Το γεγονός, αυτό σε συνδυασμό με το ηχηρό μήνυμα συμμετοχής του κόσμου που άγγιξε τις 150.000 ψήφους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, έχει ήδη ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Κουμουνδούρου, ενόψει της δεύτερης και τελικής αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής  στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ από τις πρώτες αντιδράσεις τους αποτελέσματος, διαφαίνεται μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των δυο συνυποψήφιων την τρέχουσα εβδομάδα,  με την Έφη Αχτσιόγλου να πετάει πρώτη το «γάντι» κάνοντας λόγο για «εύκολες λύσεις και θολά νερά».

Ακόμα ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι  ότι το 30% των ψήφων προέρχεται από νέες εγγραφές μελών, ενώ το δικό τους στίγμα έδωσαν και οι 1.211 Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι ψήφισαν από 20 διαφορετικές χώρες.

Κασσελάκης: «Έγινε το πρώτο βήμα για προοδευτική κυβέρνηση»

«Αναφορικά με την σημερινή μέρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εθελοντές της εκλογικής διαδικασίας όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν σκληρά για την δική μας καμπάνια αλλά και όλους όσους ήταν στις εφορευτικές επιτροπές. Ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα, απρόσμενα μεγάλο», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το προβάδισμά του στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Όπου είχα πάει τις τελευταίες εβδομάδες, την πρώτη εβδομάδα, ο κόσμος μου έλεγε «να αντέξεις, να αντέξεις» λόγω των επιθέσεων από όλα τα συστήματα. Την δεύτερη και τρίτη βδομάδα όμως έγινε «είσαι η ελπίδα μας» και θέλω να απευθυνθώ σε αυτόν τον κόσμο και να του πω έγινε το πρώτο βήμα για μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα, το έχει ανάγκη ο κόσμος».

«Θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες και να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί την ιστορία του κόσμου επαρκώς. Πάμε για τη νίκη», ήταν η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Αχτσιόγλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων»

«Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξή μας. 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της αριστεράς στην σύγχρονη εποχή, για ένα ακόμα που θα είναι ισχυρό για ένα κόμμα σύγχρονο» ανέφερε στην αρχή της δήλωσής της η κ. Έφη Αχτσιόγλου μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη προέδρου. «Ευχαριστώ όλες και όλους για την συμμετοχή σας. Ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθεται στις αξίες μας, που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα»

«Σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή διότι θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι, και μιλώ για τους αγώνες στη Βουλή και στην κοινωνία, αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στον θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε κι αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της δεξιάς και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί. Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει», δήλωσε κατά τις πρώτες της δηλώσεις η κ. Αχτσιόγλου.

Η «εξίσωση» Παππά Τσακαλώτου

Μετά το «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών του πρώτου γύρου και την αποτίμηση του αποτελέσματος από τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, τα βλέμματα στρέφονται και στους δυο βασικούς υποψηφίους που έμειναν εκτός. Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβαν 8,64% και 8,4% αντίστοιχα με τις συζητήσεις και τις «ζυμώσεις» για το ποιον θα στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή, να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Με τα νέα στρατόπεδα να δημιουργούνται,  ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε σχεδόν ξεκάθαρες τις προθέσεις του από το ίδιο βράδυ, πως δεν θα στηρίξει τον νικητή της πρώτης αναμέτρησης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται άλλωστε αναμενόμενη, καθώς κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα διάστημα με τις τοποθετήσεις του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατούσε αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Δώσαμε μάχη για τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, δυστυχώς η Μεταπολιτική έχει διεισδύσει παντού», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αργά το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.  «Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τους συντρόφους, τη νεολαία και το κόμμα και πρόσθεσε: «Βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Κλείνοντας σημείωσε ότι «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Αναφορικά με τον Νίκο Παππά, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το αν θα υποστηρίξει κάποιον από τους δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο, με τις δηλώσεις του όμως να χαρακτηρίζονται ενωτικές, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός από αυτή τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι στην ερώτηση για τη στήριξη στον δεύτερο γύρο χαμογέλασε και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους.

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο που εργάστηκαν ασταμάτητα για να γίνει άψογα αυτή η δημοκρατική γιορτή να ευχαριστήσω  συντρόφους και συντρόφισσες. Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή. Είναι απόδειξη ότι έπρεπε να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος. Έγινε άψογα η μεγάλη δημοκρατική γιορτή. Ευχαριστώ όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του, θα αγωνίζομαι πάντα για την ενότητα της παράταξης. Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.