Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κλείνει φέτος 10 χρόνια πετυχημένης πορείας και το γιορτάζει. Εκτός από την έκθεση με τα έργα των παιδιών διοργανώνει ένα Φεστιβάλ για παιδιά, το 1ο  Cycladic Kids Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε  συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.  Εχει τίτλο «O Άνθρωπος στο Κέντρο» και διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου το οποίο καλεί παιδιά 4 έως 15 ετών σε μια συναρπαστική διήμερη γιορτή με πολλές δράσεις και ελεύθερη είσοδο. 

Πρόκειται για ένα πολύχρωμο, πολυθεματικό Φεστιβάλ καθώς «το πάρκο στο Κέντρο Τεχνών θα γεμίσει με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου και αφηγήσεις ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έκθεση παιδικής ζωγραφικής. Μικροί και μεγάλοι θα πάρουν μέρος σε εικαστικά εργαστήρια, δράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια σε κυλιόμενη ροή» όπως θα πει στο Βήμα η κ. Mαρίνα Πλατή, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Αλλωστε πραγματοποιείται σε συνεργασία με πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το illustradays festival, την Polyphonica, την Ορχήστρα των Ανέμων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού το Library4all.   

Εκδηλώσεις για όλους 

Στον εσωτερικό  και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Τεχνών θα στηθούν παράλληλες σκηνές όπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα φιλοξενούνται ομάδες καλλιτεχνών και συνεργαζόμενων φορέων από διαφορετικές μορφές τέχνης.  «Τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούν να διαχειρίζονται τη σωματικότητά τους μέσα από το εργαστήριο χορού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα φτιάξουν όλοι μαζί ένα γιγάντιο έργο χρησιμοποιώντας την τεχνική του graffiti/doodling με την ομάδα του illustradays festival, θα ενημερωθούν, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, για τα δικαιώματά τους με αφορμή το βιβλίο ‘Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!’, από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης, θα παρουσιαστεί η πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση στην Ελλάδα με τίτλο  ‘Δαίδαλος και Ίκαρος’ της ομάδας Αφού. Μικροί και μεγάλοι θα χορέψουν στους ρυθμούς του μιούζικαλ με την ομάδα της Polyphonica, θα αφεθούν στη μουσική της Ορχήστρας των Ανέμων και θα απολαύσουν μια ταινία από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει  μια performance, για τους μικρούς του φίλους. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα τυπώσουν και θα κατασκευάσουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές τον δικό τους ‘Άνθρωπο στο Κέντρο’ και θα δουν  τα έργα σας στην έκθεση για τα 10 χρόνια Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, ανακαλύπτοντας τους νικητές. Οι δε, Βικτόρια Χίσλοπ, Λένα Παπαληγούρα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αντώνης Παπαθεοδούλου θα αφηγηθούν ιστορίες για τον ‘Άνθρωπο στο κέντρο’» θα εξηγήσει η Μαρίνα Πλατή. Υπεύθυνη του Παιδικού Διαγωνισμού και του Φεστιβάλ από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι η Δάφνη Κουρή.

Ο παιδικός διαγωνισμός 

Ο τίτλος «Ο Ανθρωπος στο Κέντρο» του φετινού Φεστιβάλ (γιατί ναι, θα διοργανωθεί και του χρόνου) είναι δανεισμένος από τον αντίστοιχο του 10ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ο οποίος τελείωσε  στις 30 Μαΐου και είχε 19,500 συμμετοχές. «Πρωταγωνιστής του διαγωνισμού ήταν το Ειδώλιο γυναικείας μορφής που χρονολογείται από το 2700-2400/2300 π.Χ. και παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση ‘Κυκλαδική Τέχνη’ του Μουσείου. Με αφορμή το ειδώλιο, τα παιδιά ζωγράφισαν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί.

Παιδιά και μαθητές, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό,  συμμετείχαν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Ο στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να γνωρίσουν τον κυκλαδικό, τον αρχαίο ελληνικό και τον κυπριακό πολιτισμό και συγχρόνως και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.Το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιάσει  έκθεση με επιλεγμένα έργα των παιδιών στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Παράλληλα, όλα τα έργα έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα kidscontest.gr κάνοντας την έκθεση προσβάσιμη σε όλους και από παντού». 

1ο Cycladic Kids Festival» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής» τοΣάββατο 23/09, 11:00 – 21:00 και την Κυριακή 24/09, 11:00 – 18:00!   

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.