Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στο TikTok για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.

Σύμφωνα με την Guardian και το Reuters, η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC), η οποία ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ, δήλωσε ότι η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή έχει διαπράξει πολλαπλές παραβάσεις των κανόνων GDPR. Συγκεκριμένα το TikTok: Καθιστά δημόσιους από προεπιλογή τους λογαριασμούς ανηλίκων, επιτρέπει τα δημόσια σχόλια σε αυτούς τους λογαριασμούς, δεν ελέγχει αν ο ενήλικας που έχει πρόσβαση στον λογαριασμό ανηλίκου είναι γονέας ή κηδεμόνας και δεν λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που ενέχουν τα άτομα κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα, των οποίων οι λογαριασμοί είναι δημόσιοι.

Ειδικότερα, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) δήλωσε ότι οι χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών «καθοδηγήθηκαν» στη διαδικασία εγγραφής με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί τους να γίνουν δημόσιοι – που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει το περιεχόμενο ενός λογαριασμού ή να σχολιάσει αυτό – από προεπιλογή . Διαπίστωσε επίσης ότι το σύστημα «σύζευξης οικογένειας», το οποίο δίνει σε έναν ενήλικα τον έλεγχο των ρυθμίσεων του λογαριασμού ενός παιδιού, δεν έλεγξε εάν ο ενήλικας που «ζευγαρώθηκε» με τον παιδί-χρήστη ήταν γονέας ή κηδεμόνας.

Η DPC έκρινε ότι το TikTok, δεν έλαβε δεόντως υπόψη τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι χρήστες που απέκτησαν πρόσβαση στην πλατφόρμα, καθώς η δημόσιοι λογαριασμοί επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να «βλέπει το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτούς»

Οι λειτουργίες Duet και Stitch, που επιτρέπουν στους χρήστες να συνδυάζουν το περιεχόμενό τους με άλλους TikTokers, ενεργοποιήθηκαν επίσης αυτόματα για άτομα κάτω των 17 ετών. Ωστόσο, η DPC διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του GDPR όσον αφορά τις μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών.

Η απόφαση για το εν λόγω πρόστιμο έρχεται μετά την επιβολή προστίμου 12,7 εκατομμυρίων λιρών στην TikTok τον Απρίλιο από τη ρυθμιστική αρχή δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου για παράνομη επεξεργασία των δεδομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα χωρίς γονική συναίνεση. Ο επίτροπος πληροφοριών είπε ότι η TikTok είχε κάνει «πολύ λίγα, αν μη τι άλλο» για να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

«Διαφωνούμε με την απόφαση»

Σε δήλωσή της στο BHMA, εκπρόσωπος της TikTok ανέφερε τα εξής:

«Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση, ιδιαίτερα με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε. Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από 3 χρόνια και κάναμε αλλαγές πολύ πριν καν ξεκινήσει η έρευνα, όπως ο ορισμός όλων των κάτω των 16 ετών λογαριασμών χρηστών σε ιδιωτικούς από προεπιλογή»