Μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία της προς τέσσερις εισαγγελείς της Περιφέρειας θέτει σαφές πλαίσιο ερευνών με στόχο να αποδοθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες για παραλείψεις και ολιγωρίες σε σχέση με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν δύο σκέλη των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο αφορά στη ρύπανση του Πηνειού από τη μη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών της Λάρισας, χωρίς ακόμη να έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν λειτουργούν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί άλλων πόλεων της Δυτικής Θεσσαλίας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ασφαλή για τη δημόσια υγεία, χωρίς «ολιγωρία ή χρονοτριβή», διαχείριση των νεκρών ζώων που θανατώθηκαν από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η ρύπανση του Πηνειού ποταμού εξαιτίας της μη λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών της Λάρισας, της Μάνδρας και της Γιάννουλης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, «τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχουν θέσει εκτός λειτουργίας όλους τους Βιολογικούς Καθαρισμούς των Δήμων που έχουν πληγεί. Από την περασμένη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και ο Βιολογικός Καθαρισμός της Λάρισας, της Γιάννουλης και της Μάνδρας.

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα αντλιοστάσια του Βιολογικού Καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν κανονικά. Τα εισερχόμενα λύματα καταλήγουν από το αποχετευτικό δίκτυο μαζί με τα πλημμυρικά νερά στον Πηνειό».

Για τα νεκρά ζώα

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά σε έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστολου Τζαμαλή, προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή τις καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ζωικό κεφάλαιο και της ασφαλούς για τη δημόσια υγεία διαχείρισης των νεκρών ζώων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ως έχουσα την ευθύνη, καλείται χωρίς χρονοτριβή και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να διενεργήσει ελέγχους στις μονάδες και να ενεργήσει για την ασφαλή διαχείριση των νεκρών ζώων.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας επιταχύνεται η διαχείριση της κατάστασης των νεκρών ζώων μετά και την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης με μονάδα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.