Η ατζέντα της ημέρας: Καμπανάκι στην κυβέρνηση – Ντέρμπι στον ΣΥΡΙΖΑ – Υγειονομικός κίνδυνος στη Θεσσαλία

Ενδιαφέροντα πολιτικά ευρήματα κατέγραψε η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά τις εκλογές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του.

1

Ακρίβεια και ανασφάλεια προβληματίζουν τους πολίτες

  • «Πάμε προς τη λάθος κατεύθυνση»: Δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Πέμπτης. Στο ερώτημα για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 28% λέει σωστή και το 66% λέει προς τη λάθος.
  • Τα θέματα που προβληματίζουν: Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες απαντούν την ακρίβεια με ποσοστό 29%, την ανασφάλεια με 15%, την οικονομία με 13% και τις φυσικές καταστροφές με 9%.
  • Η εικόνα της κυβέρνησης: Στην ίδια δημοσκόπηση το 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 32% έχει θετική γνώμη.
2

«Ντέρμπι» Αχτσιόγλου - Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

  • «Μάχη» για δύο: Απόλυτο ντέρμπι είναι η αναμέτρηση ανάμεσα σε Αχτσιόγλου και Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.
  • Η διαφορά: Η Έφη Αχτσιόγλου προηγείται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 41% έναντι 35% του Στέφανου Κασσελάκη όμως σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή ο Κασσελάκης έχει ποσοστό 39% έναντι 31% της Έφης Αχτσιόγλου. Ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.
  • Ενότητα και αύξηση ποσοστών: Η Έφη Αχτσιόγλου έχει κατοχυρώσει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιο ενωτική και ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αντιμετωπίζεται γενικά ως «ενωτικός» όμως εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως κάποιος που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συναγερμός για τη Λίμνη Κάρλα, κινδυνεύουν οικισμοί

  • Πιθανή η υπερχείλιση: Στο όριο υπερχείλισης είναι η λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία στην οποία κατευθύνονται τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετοί οικισμοί. Συγκεκριμένα σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.
  • Πληθαίνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι την Πέμπτη έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
  • Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα: Σε περισσότερα από 200.000 ανέρχονται στη Θεσσαλία τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν συλλεχθεί για υγειονομική ταφή ή καύση, 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίροι, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά. Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
4

Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό

  • Κόλλησε αλλαντίαση σε εστιατόριο: Τραγική κατάληξη είχε για μια 32χρονη Ελληνίδα που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία η επίσκεψη σε γνωστό εστιατόριο της γαλλικής πόλης Μπορντό. Η γυναίκα προσεβλήθη από αλλαντίαση κι έχασε τη ζωή της εξαιτίας της τοξίνης που αυτή παράγει ύστερα από την κατανάλωση σαρδελών που είχαν παρασκευαστεί απρόσεχτα από την επιχείρηση.
  • Τι είναι η αλλαντίαση; Βάσει των όσων αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
  • Το φημισμένο Tchin Tchin Wine Bar: Με πορεία πέντε ετών στον χώρο της εστίαση το γαλλικό μπιστρό, είχε -μέχρι σήμερα- «κερδίσει» το κοινό της γαστρονομίας τόσο για τα πιάτα που σέρβιρε στον ζεστό χώρο του όσο και για τη λίστα με διαλεχτά κρασιά που μάζευε από τοπικούς, φημισμένους, αμπελώνες. Φωτογραφίες στα social media δείχνουν ορεκτικά που σερβίρονταν σε αεροστεγή βαζάκια κι έβγαιναν ακολούθως στα τραπέζια για σερβίρισμα και κατανάλωση.
5

Τα UFO έγιναν UAP

  • O νέος όρος της NASA: Η NASA ορίζει πλέον ως «Unidentified Anomalous Phenomena» (UAP), δηλαδή Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, τα γεγονότα που παρατηρούνται στον ουρανό, τα οποία  δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους UFO, ωστόσο καθώς ο όρος είχε αρνητική χροιά.
  • Είναι τα UAP εξωγήινα; Σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της NASA που παρουσιάστηκε την Πέμπτη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα UAP είναι εξωγήινα. «Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», αναφέρει η έκθεση.
  • Η έλλειψη δεδομένων: Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στην έκθεση ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στην συλλογή δεδομένων αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr