Σε μια τολμηρή επιχείρηση διάσωσης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Καρδίτσας, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, ένα ελικόπτερο Augusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκε ταχύτατα το μεσημέρι για να βοηθήσει έναν κάτοικο που είχε απόλυτη ανάγκη.

Η επείγουσα εντολή διαβιβάστηκε απευθείας στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου από το ΕΚΣΕΔ (Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης), τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

¨Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης στο χωριό Μαραθέα Καρδίτσας, ένας 90χρονος ηλικιωμένος με σοβαρή νεφροπάθεια χρειαζόταν απεγνωσμένα άμεση βοήθεια. Λίγα λεπτά μετά την εξακρίβωση της τοποθεσίας του χωριού, το ελικόπτερο απογειώθηκε.

Καθώς το πλήρωμα πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλημμυρισμένο χωριό, τα μάτια τους αντίκρισαν ένα συγκλονιστικό θέαμα – πολυάριθμους χωρικούς στις στέγες τους, που χαιρετούσαν και έδειχναν με θέρμη ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Έγινε φανερό στο πλήρωμα ότι εκεί διέμενε ο ηλικιωμένος. Παρόλο που το επικίνδυνο περιβάλλον με τα αερομεταφερόμενα συντρίμμια αποτελούσε πρόκληση, οι έμπειροι πιλότοι έκαναν ελιγμούς με το ελικόπτερο αρκετά κοντά στο σπίτι που υποδείχθηκε.

Σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας και γενναιότητας, ο διασώστης κατέβηκε για να βγάλει τον ηλικιωμένο άνδρα με το σοβαρό πρόβλημα υγείας από την κατοικία του. Με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, τον ασφάλισαν και χρησιμοποίησαν το βαρούλκο του Hoist για να τον ανεβάσουν με ασφάλεια στο ελικόπτερο.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, εμφανώς ταραγμένος και βουβός από τη δοκιμασία, καθησυχάστηκε από το πλήρωμα που τον παρηγόρησε λέγοντάς του: «Είσαι ασφαλής τώρα».

Μέσα σε λίγα λεπτά, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας, όπου μια ομάδα γιατρών και πρώτων βοηθειών ήταν σε ετοιμότητα.

Το ελικόπτερο Bell 212 της Augusta, ηλικίας 45 ετών, σε συνδυασμό με το ακλόνητο πνεύμα του πληρώματός του, έδειξε αναμφισβήτητα ότι η αφοσίωση στη διάσωση ζωών παραμένει ύψιστη, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θέτει η φύση ή ο χρόνος.