Αύριο, 15 Σεπτεμβρίου, υποτίθεται πως λήγει το άτυπο μορατόριουμ (αυτό με την μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο) που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Θα το αντικαταστήσει ένα νέο, αυτή τη φορά, «μακροχρόνιο μορατόριουμ», χωρίς όμως αναφορά στη συμφωνία Παπούλια- Γιλμάζ, όπως το επινόησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην πρόσφατη επικοινωνία τους. Στόχος, είναι όπως ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (και αυτό είναι το πιο σημαντικό), «οι διαφωνίες να μην προκαλούν κρίσεις», ώστε να υπάρξει μια ηρεμία στο Αιγαίο προς το συμφέρον (κυρίως της οικονομίας και του τουρισμού) των δύο χωρών. Βεβαίως οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά τουλάχιστον, όπως μου εξήγησε κυβερνητική πηγή, θα υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

***

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά

Την παραμονή της λήξης του μορατόριουμ στο Αιγαίο, επέλεξε, σήμερα, η κυβέρνηση να συγκαλέσει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, πρόεδρος της οποίας είναι Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνεδρίαση αποφασίστηκε να είναι «απόρρητη», δηλαδή χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, χωρίς επισκέπτες, αλλά οι βουλευτές μπορούν να έχουν στην αίθουσα τα κινητά τους. Δεν θα τους ζητηθεί δηλαδή να τα αφήσουν στην είσοδο, όπως συμβαίνει με τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναλύσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη Μητσοτάκης- Ερντογάν με στόχο, όπως ειπώθηκε να δοθούν απαντήσεις τόσο στους… «μηδενιστές» (που λένε ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στα ελληνοτουρκικά), όσο και στους υπεραισιόδοξους (που νομίζουν ότι δια μαγείας λύνονται διαφορές δεκαετιών με την Τουρκία).

***

Πού πήγαν τα λεφτά στη Θεσσαλία και ποιος ευθύνεται για έργα με κακοτεχνίες;

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να αναζητηθούν, έστω και εκ των υστέρων, ευθύνες για τις βαριές και εγκληματικές πρακτικές αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής που δεν έκαναν αναγκαία έργα για να περιοριστεί η τραγωδία. Η εισαγγελική παρέμβαση είναι στοχευμένη, κάτι που της προσδίδει αξία αποτελεσματικής έρευνας, ενώ στο κάδρο των υπευθύνων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέτει εξ αρχής τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους αντιπεριφερειάρχες σε νομούς της περιοχής και τις δημοτικές αρχές Καρδίτσας και Βόλου.

Πρόκειται για στοχευμένες έρευνες των εισαγγελικών αρχών για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν, ή που έγιναν με κακοτεχνίες και για κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, όταν ολοκληρώθηκε το διασωστικό έργο, με παραγγελία της θέτει το πλαίσιο των ερευνών και ζητά από τις κατά τόπους εισαγγελίες να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένα έργα, που έγιναν μετά τον Ιανό, αλλά τα πήρε το νερό στην πρόσφατη θεομηνία και για άλλα που όφειλαν να έχουν γίνει και όμως έμειναν στα χαρτιά ή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Επίσης ζητεί έρευνα σε βάθος για κονδύλια εκατομμυρίων που διατέθηκαν μετά τον Ιανό, στις δημοτικές αρχές της Καρδίτσας κυρίως, σε άλλους δήμους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα οποία όμως αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, διοχετεύθηκαν αλλού.

***

Κάν’το όπως το Μάτι

Θα σας γυρίσω λίγα χρόνια πίσω αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, όταν ο τότε νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλούσε τις εταιρίες να καθαρίσουν τα καμένα κλαδιά και δένδρα από το Μάτι, που τα είχαν συγκεντρώσει σε ένα τεράστιο οικόπεδο στην λεωφόρο Μαραθώνος, απέναντι μάλιστα από ένα βενζινάδικο. Οι ιδιωτικές εταιρίες ανταποκρίθηκαν αμέσως και ο κίνδυνος να ξεκινήσει από εκεί νέα πυρκαγιά σταμάτησε. Γιατί σας τα λέω αυτά; Μια πρόταση έγινε χθες προς το γκουβέρνο, εάν, δηλαδή, προσκαλούσε ο Πρωθυπουργός τις εταιρίες που εμπλέκονται σε έργα στον Θεσσαλικό Κάμπο, αλλά και άλλους οργανισμούς να σπεύσουν εθελοντικά με τα σύγχρονα τεχνικά συνεργεία τους να αντλήσουν νερό από τις πλημμυρισμένες περιοχές, να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο, και τις άλλες ζημιές που προκάλεσε η μανία του Daniel. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν έλεγα ότι άλλωστε το χρωστάνε στους κατοίκους της περιοχής.

***

Το ΚΚΕ, ο Κουτσούμπας και πλημμυρισμένος Παλαμάς

Χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε τον πλημμυρισμένο Παλαμά Καρδίτσας, αλλά και τις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας τον Άγιο Θωμά και τη Γιάννουλη. Παντού οι κάτοικοι είχαν μια καλή κουβέντα να του πουν για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που από την πρώτη στιγμή έτρεξαν να βοηθήσουν όχι μόνο στον απεγκλωβισμό των κατοίκων, στη διανομή νερού και τροφίμων, αλλά και τώρα στον καθαρισμό από τις λάσπες. Όσοι παρακολουθούν το ΚΚΕ θα γνωρίζουν το σύνθημα του: «μόνο ο λαός σώζει το λαό». Αυτό το σύνθημα κάνει πράξη το ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές.

***

Το θερμό επεισόδιο του Μπέου με την ΚΝΕ

Αυτή ήταν η αιτία για το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του δημάρχου Βόλου, Α. Μπέου, και μελών της ΚΝΕ που καθάριζαν τις λάσπες από τα σπίτια σε έναν δρόμο της πόλης. Στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ακούγονται διάφορα «γαλλικά» και ο δήμαρχος να λέει σε ένα μέλος της ΚΝΕ να «δουλεύει και να μη μιλάει», προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων που υπερασπίστηκαν «τα παιδιά» που τους βοηθούσαν έμπρακτα. Η εικόνα βέβαια μιλούσε από μόνη της: Ο δήμαρχος καλογυαλισμένος και τα μέλη της ΚΝΕ με τους κατοίκους μέσα στις λάσπες!

***

Μπορεί ο λαός με την αλληλεγγύη

Στο στόχαστρο του ΚΚΕ του οποίου οι δυνάμεις του πρωτοστατούν και μέσα από τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς στην στήριξη των πλημμυροπαθών με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, βρέθηκε και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) η οποία με έγγραφο της προς τους Δήμους της Θεσσαλίας, τους καλούσε «να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση τέτοιων ειδών, τα οποία και δεν ζητήθηκαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν».  Η απάντηση του ΚΚΕ αποστομωτική: «Δεν μπορούν αυτοί; Μπορεί ο λαός με την αλληλεγγύη, τον αγώνα, τη διεκδίκηση μας».

***

Η μάχη της ακροδεξιάς… φωτογραφίας.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διαφορές ακροδεξιές φράξιες και περσόνες για το ποιος θα βγάλει την καλύτερη φωτογραφία στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.
Άλλοι με νερά, άλλοι με παξιμάδια και φρυγανιές, άλλοι με αφίσες συγκεντρώσεις τροφίμων, όλοι τους προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Από τον Βασίλη Στίγκα που μαζί με ανανήψαντες Βουλευτές του μοίραζε νερά στον Βόλο , το ανταγωνιστικό τους Εθνικό Μέτωπο με παλέτες εμφιαλωμένων στη Λάρισα μέχρι τους … σκληρούς του Κασιδιάρη που μοίραζαν «ξηρά τροφή» στην Καρδίτσα. Όμως ακόμα και αυτή η προσπάθεια τους δείχνει το χάος που επικρατεί στις τάξεις των Σπαρτιατών, μετά την προσωρινή ανακωχή που έκαναν ενόψει του εκλογοδικείου, της είσπραξης ή όχι της κρατικής επιχορήγησης αλλά και της καθόδου στον Δήμο Αθηναίων του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη.

***

Ίσως η πιο τολμηρή επιχείρηση διάσωσης

Σε μια τολμηρή επιχείρηση διάσωσης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Καρδίτσας, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, ένα ελικόπτερο Augusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκε ταχύτατα το μεσημέρι για να βοηθήσει έναν κάτοικο που είχε απόλυτη ανάγκη. Η επείγουσα εντολή διαβιβάστηκε απευθείας στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου από το ΕΚΣΕΔ (Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης), τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στο χωριό Μαραθέα Καρδίτσας, ένας 90χρονος ηλικιωμένος με σοβαρή νεφροπάθεια χρειαζόταν απεγνωσμένα άμεση βοήθεια. Λίγα λεπτά μετά την εξακρίβωση της τοποθεσίας του χωριού, το ελικόπτερο απογειώθηκε. Καθώς το πλήρωμα πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλημμυρισμένο χωριό, τα μάτια τους αντίκρισαν ένα συγκλονιστικό θέαμα – πολυάριθμους χωρικούς στις στέγες τους, που χαιρετούσαν και έδειχναν με θέρμη ένα συγκεκριμένο σπίτι. Έγινε φανερό στο πλήρωμα ότι εκεί διέμενε ο ηλικιωμένος. Παρόλο που το επικίνδυνο περιβάλλον με τα αερομεταφερόμενα συντρίμμια αποτελούσε πρόκληση, οι έμπειροι πιλότοι έκαναν ελιγμούς με το ελικόπτερο αρκετά κοντά στο σπίτι που υποδείχθηκε.

Σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας και γενναιότητας, ο διασώστης κατέβηκε για να βγάλει τον ηλικιωμένο άνδρα με το σοβαρό πρόβλημα υγείας από την κατοικία του. Με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, τον ασφάλισαν και χρησιμοποίησαν το βαρούλκο του Hoist για να τον ανεβάσουν με ασφάλεια στο ελικόπτερο. Ο ηλικιωμένος άνδρας, εμφανώς ταραγμένος και βουβός από τη δοκιμασία, καθησυχάστηκε από το πλήρωμα που τον παρηγόρησε λέγοντάς του: «Είσαι ασφαλής τώρα». Μέσα σε λίγα λεπτά, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας, όπου μια ομάδα γιατρών και πρώτων βοηθειών ήταν σε ετοιμότητα. Το ελικόπτερο Bell 212 της Augusta, ηλικίας 45 ετών, σε συνδυασμό με το ακλόνητο πνεύμα του πληρώματός του, έδειξε αναμφισβήτητα ότι η αφοσίωση στη διάσωση ζωών παραμένει ύψιστη, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θέτει η φύση ή ο χρόνος.

***

Όταν τα μαχητικά πέταξαν πάνω από τον Κάμπο

Την ίδια ώρα συνέβη κάτι το εκπληκτικό πάνω από τον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό Κάμπο. Εμφανίστηκαν κάπου 20 ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα, F-16 αλλά και F-15, που μαζί με ελληνικά F-16 και με τέσσερα ισραηλινά air-tankers πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «FRIZIS DAMAS – 23».