Οκτώ σχεδόν μέρες παραμένουν κάτω από το νερό πολλές περιοχές στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι τα νεκρά ζώα, που δεν έχουν ακόμα περισυλλεγεί.

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε στην ίδια πλευρά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν» είπε στο Mega, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

«Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες. Δεν υπάρχει επίσημη οδηγία από κανέναν, το κάνει ο καθένας μόνος του (για την περισυλλογή των ζώων)» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Μη πόσιμο το νερό στον Βόλο»

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.

«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση» είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε» επισήμανε.