Τα «λεφτά υπάρχουν» για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, ωστόσο οι πρώτες διαβεβαιώσεις που έλαβε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν μετριάζουν τους πονοκεφάλους της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την κρίση στις πληγείσες περιοχές να εκτυλίσσεται πολλαπλώς, το στοιχείο που προβληματίζει Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι ο χρόνος.

Παραμένει ακόμη άγνωστο τοπότε θα είναι δυνατή η πλήρης καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, όπως και η έκταση τους. Υπό αυτό το πρίσμα, τα 2,25 δισ. που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν από την ΕΕ, είναι πιθανόν να αποτελεί μόνο ένα τμήμα των απαιτούμενων πόρων και παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό θα επιβαρυνθεί ο εθνικός προϋπολογισμός, κάτι που πάντως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Εκτιμάται ότι μία αναθεώρησή του θα είναι αναπόφευκτη. Όμως ακόμη και αν αυτή γίνει, η κυβέρνηση παραμένει την ίδια στιγμή προσηλωμένη στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που προϋποθέτει δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη εξίσωση, με άγνωστη προς το παρόν λύση, όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες.

Ανακατανομή κονδυλίων

Πέραν όλων αυτών, από αρμόδιες πηγές επισημαίνεται ότι η διάθεση των όποιων κονδυλίων, από όπου και αν προέρχονται, προϋποθέτει την εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου ανοικοδόμησης, πολλών επιπέδων και διαστάσεων: Υποδομές σε δίκτυα και μεταφορές, παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, ενδεχόμενες μεταφορές οικισμών, κ.λπ. θα απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα και η εκπόνηση τους δεν αναμένεται να είναι μία εύκολη υπόθεση.

Σημειώνεται εν όψει όλων αυτών, ότι τα ποσά που θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θα είναι κατά μείζονα λόγο ανακατανομές κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και όχι «φρέσκο» χρήμα.

Υπό μία έννοια αυτό ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ήδη διαπιστώνονταν προβλήματα στην ταχύτητα απορρόφησης κονδυλίων για διάφορους λόγους και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μία νέα αναθεώρηση των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνέχεια εκείνης που κατατέθηκε στην ΕΕ στα τέλη του Αυγούστου.