Ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται από πρωτοφανή ακραία φαινόμενα. Φωτιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές παντού.

Φαινόμενα που αφού είναι πρωτοφανή προφανώς δεν τα έχουμε ξαναδεί και συνεπώς δεν τα ξέραμε.

Οποια εφημερίδα του κόσμου κοιτάξεις θα το διαβάσεις. Οποια τηλεόραση του πλανήτη ανοίξεις θα το δεις. Δεν χάνεται.

Αλλά ο δικός μας, γάτα. Μυρίζεται το ζήτημα στη βάση του και εξοργίζεται. «Τι έγινε με τα έργα;». Εργα φυσικά που δεν έχουν σχέση με τα φαινόμενα.

Από κοντά ο περιφερειάρχης ζητάει να αναβληθούν οι εκλογές που είναι σε έναν μήνα, μήπως του κοστίσει λιγότερο η θεομηνία. Μάλλον έχει καταλάβει ότι κάτι τέτοιοι τον ψηφίζουν.

Ρίχνει λοιπόν καλαπόδια και πλημμυρίζει η Θεσσαλία. Μεγάλη καταστροφή. Ανείπωτη τραγωδία.

Σώζουν ευτυχώς κάποιον εγκλωβισμένο οι διασώστες, οι πυροσβέστες ή ο Στρατός του κράτους. Τον μεταφέρουν με τα ελικόπτερα του κράτους. Τον περιθάλπουν οι υπηρεσίες αρωγής του κράτους. Προσβλέπει στην αποζημίωση που θα του δώσει το κράτος.

Αλλά εκείνος θυμώνει, «πού είναι το κράτος; Δεν υπάρχει κράτος!».

Μάλλον γι΄ αυτό «κρύβουν τους νεκρούς». Ποιους νεκρούς; Υποθέτω εκείνους που έκρυβαν και στα Τέμπη αφού προηγουμένως είχαν κρύψει τους νεκρούς του Covid.

Οι άνθρωποι έχουν τον πόνο τους, θα μου πείτε. Λένε και καμία κουβέντα παραπάνω.

Από την άλλη όμως δυο ασυνείδητοι ναυτικοί ρίχνουν έναν άνθρωπο στο λιμάνι και πνίγεται. Στην ψύχρα.

Κι η άλλη φωνάζει αλλόφρων «τι κάνει η πολιτεία;». Υποψιάζομαι πως ούτε ο Πλάτωνας ούτε ο Αριστοτέλης είχαν φανταστεί ποτέ ότι η Πολιτεία είναι κάτι σαν την Πάμελα Aντερσον στο «Baywatch».

Αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση να βγάλει νέες, κοινές ταυτότητες για όλους. Ωραίο. Αλλά έρχεται ο άλλος που ξέρει τα κατατόπια και σου λέει ότι θα έχουν μέσα τσιπάκι να μας παρακολουθούν.

Διότι μόνο ο δικός μας είναι ψαγμένος. Ολη η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει πάρει χαμπάρι το τσιπάκι. Το πήρε ο ψαγμένος.

Να θυμίσω τον σταθμάρχη στα Τέμπη που στούκαρε τα τρένα αλλά δεν έφταιγε διότι έφταιγε το σύστημα που δεν υπήρχε; Ή μήπως τις φωτιές στη Δαδιά που έβαλαν ίσως κάτι περαστικοί μετανάστες;

Να πούμε την αλήθεια. Το «ποιος φταίει» και το «τι κρύβεται» είναι μεγάλη μπίζνα. Κάνεις καριέρα στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, στην τηλεόραση, δυστυχώς και στη δημοσιογραφία.

Ενίοτε βγάζεις μεροκάματο και στην επιθεώρηση.

Θα μου πείτε ότι έχουμε μπλέξει με τους παλαβούς. Σωστό. Αλλά δεν είναι λίγοι. Και ενώ είναι συνήθως οι ίδιοι, δεν είναι πάντα αστείοι.

Τότε ευλόγως αναρωτιέσαι κι εσύ. Πού είναι το κράτος; Τι κάνει η πολιτεία; Ελα ντε!