Η ατζέντα της ημέρας: Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων – Η τραγωδία στο Μαρόκο – Η Γερμανία στην κορυφή του κόσμου

Στην Λάρισα βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, όπου ανακοίνωσε μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες. Σήμερα, οι μαθητές σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας, επιστρέφουν στα σχολεία.

1

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την θεομηνία

  • Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων: Στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel προχώρησε η κυβέρνηση. Σήμερα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, στήριξη έως 70% σε επιχειρήσεις και κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών.
  • Μέτρα για την Δημόσια Υγεία: Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, εκπονήθηκε σχέδιο με τέσσερις άξονες που αφορούν τον έλεγχο του πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές, την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων, την επιδημιολογική επιτήρηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα και την εντομολογική επιτήρηση.
  • Βοήθεια από την Ευρώπη: Έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ζητήσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα μεταβεί την Τρίτη στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «θα χρειαστούμε την βοήθεια της Ευρώπης».
2

Στους 15 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel

  • Μεγαλώνει η τραγική λίστα: Τους 15 έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία καθώς το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν οι σοροί 5 αγνοουμένων. Το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε η σορός 77χρονου στην παραλία των Ελληνικών στην Εύβοια, που ήταν αγνοούμενος από τις 6 Σεπτεμβρίου από το Πάλτση Πηλίου. Το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν οι σοροί άλλων δυο ανθρώπων στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, και ενός άνδρα 56 χρονών ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημητρίου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα. Το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε το άψυχο σώμα 42χρονου στον Παγασητικό Κόλπο που αγνοούνταν μετά την παράσυρσή του από ορμητικά νερά στην Αγία Αικατερίνη στον Βόλο .
  • Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Πλέον οι αγνοούμενοι είναι δυο. Πρόκειται για ζευγάρι από την Αυστρία που αγνοείται από τις 7 Σεπτεμβρίου στα Ποτιστικά Πηλίου.
  • Συνεχίζει να «απειλεί» ο Πηνειός: Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η στάθμη του Πηνειού, με τον ίδιο να τονίζει πως «οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για τη δολοφονία του Αντώνη

  • Τι έπεται; Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι απολογίες των τριών μελών του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» στην εισαγγελία Πειραιά για το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη. Στη συνέχεια αφού οδηγηθούν και στον εισαγγελέα αναμένεται να συνεδριάσει ανακριτής και εισαγγελέας για να αποφασιστεί η ποινική τους μεταχείριση.
  • Συμπληρωματική δίωξη: Κατά πληροφορίες, στον πλοίαρχο που κατηγορείτο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση. Ο ίδιος στην απολογία του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα με τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.
  • Αναλαμβάνει την ευθύνη ο ύπαρχος: Από την πλευρά του ο ύπαρχος στην απολογία του φέρεται να υποστηρίζει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.
4

Τραγωδία με πάνω από 2000 νεκρούς στο Μαρόκο

  • Ο φονικός σεισμός: Τον φονικότερο σεισμό στη χώρα εδώ και έξι δεκαετίας βίωσε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, με τον νεότερο υπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών να κάνει λόγο για 2.122 νεκρούς. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.421.
  • Ψάχνουν στα χαλάσματα: Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.
  • Επιστροφή για τους Έλληνες: Με ειδική πτήση της Aegean, το μεσημέρι της Κυριακής, επέστρεψαν στην Ελλάδα σώοι 108 Έλληνες που βρίσκονταν στο Μαρόκο κατά την διάρκεια του σεισμού. Στη χώρα, παρέμεινε μικρός αριθμός Ελλήνων πολιτών που αποφάσισαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στις τουριστικές περιοχές.
5

Στην κορυφή του κόσμου η Γερμανία στο Μπάσκετ

  • Το σήκωσε: Μεγάλη νικήτρια του Mundobasket 2023 αναδείχθηκε η Γερμανία, η οποία επικράτησε με 83-77 της Σερβίας σε έναν αγώνα για γερά νεύρα.
  • Η κομβική τρίτη περίοδος: Οι Γερμανοί έκαναν τεράστια «ζημιά» στους Σέρβους στην τρίτη περίοδο, κερδίζοντας με επιμέρους σκορ 22-10 και αποκτώντας προβάδισμα 12 πόντων (69-57).
  • Το χάλκινο: Την τρίτη θέση στο Mundobasket κατέκτησε ο Καναδάς που επικράτησε των ΗΠΑ με 118-127 στον μικρό τελικό της διοργάνωσης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr