«Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά όσους βρίσκονται μέσα στις λάσπες προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές και κάνουν ότι μπορούν για να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή όσο πιο γρήγορα σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των δηλώσεών του από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την επούλωση των τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία». Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν.

Τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται .

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή. «Η χώρα πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Όμως, θα χρειαστούμε την βοήθεια της Ευρώπης», δήλωσε ο ίδιος.

Ακόμα, ανακοίνωσε πως θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα arogi ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες για της ζημιές.

Η arogi αφορά τη στήριξη στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10.000 Ευρώ, τη στήριξη σε επιχειρήσεις που φτάνει μέχρι τις 4.500 Ευρώ, και την κάλυψη της οικοσυσκευής που φτάνει μέχρι τις 6.000 Ευρώ.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη έως 80% της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών. Η κυβέρνηση προχωρά, επίσης, στην στήριξη των επιχειρήσεων, με επιχορήγηση που φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Ακόμα, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου και θα ανασταλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια και αναστολή συμβάσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και με αντίστοιχη επιδότηση ύψους 534 ευρώ, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, δόθηκε παράταση της κατάβολης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνοι, είμαστε δίπλα τους».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή.

Πρώτη τους προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Ημαθία και Αρκαδία» όπου βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χώροι καύσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, σε Κοζάνη, Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να «ανησυχούν» μη περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει και έτσι να χάσουν τη αποζημίωσή τους.

«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα. Έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία» είπε σχετικά.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί πολλές ανεδαφικές απόψεις «και σύντομα θα έχουμε μια σχετική πρώτη ανακοίνωση, επίσημα, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη τα οποία έχουν υποστεί ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα, να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο 3-5 ετών όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη».

Την ίδια στιγμή όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Απαντώντας σε όσα λέγονται περί έλλειψης ζωοτροφών σημείωσε ότι «ο κ. Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες».

Μιλώντας για τις αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν κανονικά.

Τέλος, για το φυτικό κεφάλαιο όπως επεσήμανε σύντομα 100 τοπικά στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ θα ενδυναμώσουν του ΕΛΓΑ για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα όλα όσα πρέπει να γίνουν.