Νέο μήνυμα του 112 εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου (8/9) σε έξι περιοχές της Λάρισας και συγκεκριμένα για: Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.

Το μήνυμα κάνει λόγο για πλημμυρικά φαινόμενα αναφέροντας συγκεκριμένα: Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κάτω_Ραψάνη #Τέμπη #Ιτέα #Γόννοι #Μακρυχώρι #Ευαγγελισμός παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 είχε σταλεί για την εκκένωση του χωριού Ομορφοχώρι του Κιλελέρ λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Οσοι βρίσκονται στο χωριό κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο.

«Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς οικισμό Πλατυκάμπου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες της κακοκαιρίας συνεχίζουν να επηρεάζουν τη Θεσσαλία. Οι βροχοπτώσεις κόπασαν αλλά η μάχη στρατού, πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ και εθελοντών προκειμένου να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του Θεσσαλικού κάμπου συνεχίζεται αμείωτη.

Εθελοντές, πυροσβέστες, ΕΜΑΚ, διασώστες δεν σταματούν ούτε λεπτό. Οι βάρκες πηγαινοέρχονται. Μεταξύ των διασωθέντων, ηλικιωμένοι, οικογένειες, μικρά παιδιά, κατοικίδια.

Στους 1602 οι απεγκλωβισμένοι πολίτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.

Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ  1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Συναγερμός για ρωγμή σε γέφυρα

Συναγερμός σήμανε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου στην Λάρισα όταν παρατηρήθηκε μεγάλη ρωγμή σε γέφυρα που βρίσκεται κοντά στις εργατατικές κατοικίες.

Ως αποτέλεσμα άμεσα κρίθηκε επικίνδυνη και αποκλείστηκε. Ήδη στο σημείο βρίσκονται μηχανικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη στατικότητα της γέφυρας, για την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης

Ενισχύουν τα φράγματα του Πηνειού

Μάχη με την πλημμύρα δίνει και σήμερα η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.
Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει: «Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».