Η συμμετοχή είναι το «κλειδί» της εκλογικής διαδικασίας στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία της προσεχούς Κυριακής.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εκλογές.

Μένει βέβαια να καταγράφει αυτό το ενδιαφέρον στην κάλπη. Εξάλλου η συμμετοχή είναι και αυτή που θα κρίνει και τα ποσοστά των πέντε υποψηφίων προέδρων αλλά και από το εάν θα υπάρξει ή όχι δεύτερος γύρος.

Αρχηγός από α’ γύρο;

Πόσο πιθανό όμως είναι να έχουμε δεύτερο γύρο, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου; Έμπειρα κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο όπου για την ανάδειξη αρχηγού απαιτείται το 50+1%.

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου και αυτό δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, όσο και να μην το παραδέχονται δημόσια. Από εκεί και πέρα αμφισβητούν κατά πόσο αυτή η πρωτιά δύναται να οδηγήσει και σε εκλογή από τον πρώτο γύρο. Γύρω της συσπειρώθηκαν πολλά στελέχη, πολλά της νεώτερης γενιάς, αλλά και πιο έμπειρα, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που χθες δήλωσε την στήριξη του στην πρώην υπουργό.

Η ίδια έστειλε μήνυμα για συμμετοχή με ένα βιντεάκι, όπου μεταξύ άλλων, αφού σημειώνει την ανάγκη επαναφορά της ουσίας της πολιτικής, λέει:  Γιατί η πολιτική μετράει , επηρεάζει τη δουλειά μας, την καθημερινότητά μας τις ζωές μας. Η πολιτική έχει σημασία. Για εμάς, πολιτική σημαίνει καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των πολλών. Σημαίνει το «εγώ» να υποτάσσεται στο «εμείς». Σημαίνει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Σημαίνει αντίσταση σε ό,τι μας καθηλώνει αλλά και θετική πρόταση για καλύτερες μέρες.

Όλοι οι υποψήφιοι κάνουν τις τελευταίες τους εξορμήσεις και προσπαθούν να καταστήσουν και στα μέλη τις διάφορες τους. Ο Νίκος Παππάς σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ανέφερε ότι αναδείχθηκαν οι διαφορές στην πρόταση για κόμμα και ευρύτητα παράταξης. Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και συμφώνησε στην πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο, με τον γνωστό εργατολόγο να επιβεβαιώνει το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος ότι επιθυμεί την θέση του γραμματέα.

«Έχουν αναδειχθεί οι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Εμείς υπερασπιζόμαστε τη διακήρυξη. Ας τοποθετηθούν και οι συνυποψήφιοι. Κόμμα μελών και κόμμα δομών, η άλλη διαφορά. Κρίσιμη. Υπήρξαν δομές που δεν επέτρεψαν τον μετασχηματισμό. Ήρθαν 110 χιλιάδες μέλη. Πως αξιοποιήθηκε αυτό;» είπε μεταξύ άλλων.

Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό του Κασσελάκη

Υπάρχουν στελέχη που μιλάνε για δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ποσοστό θα καταγράψει.

Αντίθετα πιο συμπαγής κομματικά είναι η υποψηφιότητα Ευκλείδη Τσακαλώτου και αρκετά πολιτική η παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα. Βέβαια η πλευρά Παππά επιμένει ότι έως σήμερα έχει κάνει τηλεδιασκέψεις με στελέχη από όλες τις περιφέρειες και 23 συγκεντρώσεις (θα φθάσουν έως 30) και οι περισσότερες συγκεντρώσεις είχαν περισσότερο κόσμο από τις αντίστοιχες των συνυποψηφίων. Μένει να φανεί στην κάλπη.