Είθισται οι «πρώην» να αντιμετωπίζονται περίπου ως …τοτέμ. Ως δια μαγείας μετά την αποχώρησή τους από την ηγεσία των κομμάτων τους και την κεντρική πολιτική σκηνή, περιβάλλονται από ένα πέπλο δικαίωσης για τα πεπραγμένα τους, επιβεβαιώνοντας αυτό που έγραφαν κάποτε οι ταμπέλες των καταστημάτων: «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (σ.σ. την ηγεσία εν προκειμένω) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Αυτή την αίσθηση αποκομίζει κάποιος παρακολουθώντας όλον αυτό τον καιρό τα όσα διθυραμβικά και εγκωμιαστικά λέγονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος λάμπει δια της απουσίας του από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα ακόμα και ως φυσική παρουσία.

Είναι το ένστικτο της επιβίωσης που επιβάλλει στους επιγόνους του να ομνύουν στο όνομα του «εγγυητή της ενότητας» του κόμματος ο οποίος, έστω δια της απουσίας του, αποτελεί «κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ» που ατενίζει με αβεβαιότητα -και αμηχανία- το μέλλον στην μετα-Τσίπρα εποχή. Η μόνιμη επωδός για την πλήρη αποστασιοποίησή του από όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, είναι ότι δεν θέλει επ’ ουδενί να επισκιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις ή να εκληφθεί η παρουσία του ως στήριξη κάποιου εκ των υποψηφίων. Παραμένει απολύτως αμέτοχος, παρακολουθεί προφανώς τις εξελίξεις, αποφεύγει τις διαρροές και τα «δαχτυλίδια» και αναμένει.

Η απουσία του μοιάζει σαν να έχει στρέψει την πλάτη επιδεικτικά στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα του. Ο συμβολισμός της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του από την παραίτησή του στο …γήπεδο, για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας του, είναι μοιραία ενδεικτικός. Τουλάχιστον έτσι το εξέλαβαν όσοι βιώνουν με αγωνία τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες θα εξαρτηθεί άλλωστε και η πολιτική επιβίωσή του. Όσοι ανέμεναν την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος ακριβώς για να επιβεβαιώσει τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας που του προσάπτουν και της «συνέχειας» στην φάση της μετάβασης που επιχειρείται, διαψεύστηκαν.

Όποια και να είναι η εξήγηση, η απουσία του -με …εξαίρεση το βίντεο της Κουμουνδούρου εν όψει της κρίσιμης εκλογής την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου- είναι εκκωφαντική…