Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα χρειάζεται άμεσα να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων, όπως ο ICAO.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρείχε εκτενείς διευκρινίσεις για τον χρόνο και τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων. Πώς θα είναι, ποια στοιχεία θα περιλαμβάνουν, τι ισχύει με το τσιπ.

Η διαδικασία έκδοσης

Η έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 25 Σεπτεμβρίου, με το κόστος έκδοσής τους να ανέρχεται στα 10 ευρώ. Οι πολίτες θα μπορούν να εκδόσουν τις νέες τους ταυτότητες σε 367 σημεία της επικράτειας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως αρχικά οι πολίτες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέσω του gov.gr και ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες μετά την ημερομηνία της αίτησης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Πότε καταργούνται οι σημερινές

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν ισχύ για 10 χρόνια, ενώ οι παλιές ταυτότητες θα έχουν ισχύ για ακόμα δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 03/08/2026.

Η μορφή

Στην μπροστινή πλευρά των νέων ταυτοτήτων θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και ο αριθμός ταυτότητας, ενώ θα αναγράφοντα το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης, η ιθαγένεια, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η Αρχή Έκδοσης και η υπογραφή κατόχου.

Αντίστοιχα, στην πίσω όψη θα αναγράφονται το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), αλλά και το ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος).

Ο ηλεκτρονικός χώρος αποθήκευσης θα περιέχει τη φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή, στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα και το επώνυμο πατρός και μητρός, καθώς και τον δήμο εγγραφής – αριθμός δημοτολογίου και τον τόπο έκδοσης.

Τα στοιχεία

Σημειώνεται πως δεν καταγράφονται τα δεδομένα ελέγχου θέσης, ο ΑΜΚΑ, τα ιατρικά δεδομένα και το θρήσκευμα.

Γιατί δεν πρέπει να τις φοβάστε

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχετικά με την έκδοση  του νέου τύπου ταυτοτήτων, με τις αντιδράσεις των πολιτών να είναι έντονες. Άλλοι μιλούν για «γεωεντοπισμό» μέσω των τσιπ των νέων ταυτοτήτων, άλλοι μιλούν για το «χάραγμα» του αντιχρίστου και κάποιοι για φακέλωμα και απόλυτο έλεγχο των πολιτών από το κράτος. Τέλος, κάποιοι φοβούνται για «χακάρισμα» και κλοπή των στοιχείων τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε θέματα τραπεζικών λογαριασμών, περιουσίας κ.α.

Διαβάστε τι απαντάει ο Χρήστος Ξενάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς στις ερωτήσεις του «Βήματος» αναφορικά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες και τους φόβους που εκφράζει μερίδα πολιτών.