Κορυφώνεται η εσωκομματική «σφαγή» στους Σπαρτιάτες με το χάσμα ανάμεσα στους βουλευτές του μορφώματος και τον πρόεδρό του Βασίλη Στίγκα να διευρύνεται ως τα άκρα, κάτι που δρομολογεί με μαθηματική ακρίβεια την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η αρχή έγινε με την διαγραφή των τριών πρώτων βουλευτών (Δημητροκάλλη, Κατσιβαρδά και Κόντη) και έπεται η συνέχεια μετά την κοινή δήλωση και των έντεκα βουλευτών που στρέφονται ευθέως κατά του επικεφαλής της Κ.Ο.

Η μάχη για τον έλεγχο και ο Κασιδιάρης

Η μάχη για τον έλεγχο του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφανή «πρωταγωνιστή» τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, όπως υποστηρίζει ο κύκλος του κ. Στίγκα, δεν έχει μόνο πολιτική διάσταση αλλά και οικονομική καθώς γίνεται με φόντο την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται οι Σπαρτιάτες και η οποία υπολογίζεται πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, κάτι που τροφοδοτεί περαιτέρω τις άγριες διαθέσεις που εκδηλώνονται.

Ο ίδιος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους το είπε ευθέως, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις που δέχεται από τους «αντάρτες» προκειμένου να προχωρήσει σε σύγκληση συνεδρίου του κόμματος, είναι εκ του πονηρού και αποσκοπούν στον έλεγχο της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ άφησε υπονοούμενα και για τις βουλευτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν, υποστηρίζοντας πως «όταν εκβιάζεις και του τα παίρνεις, αυτό χρήζει εισαγγελικής έρευνας».

Προς το παρόν δεν έχει δώσει λεπτομέρειες και ονόματα μιλώντας για εκβιασμούς με μεθόδους Greek mafia, Cosa Nostra και Δον Κορλεόνε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα το κάνει.

Το κοινοβουλευτικό πυροτέχνημα και οι θεσμικές διαστάσεις

Το προδιαγεγραμμένο τέλος της Κ.Ο. των Σπαρτιατών έχει και θεσμικές διαστάσεις, κάτι που επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον κ. Στίγκα επικαλούμενος όσα είπε περί «καθοδηγούμενων και ποδηγετούμενων από ξένα κέντρα» βουλευτών κάτι που ισοδυναμεί με το κύκνειο άσμα της Κ.Ο., ενώ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, αν δηλαδή αυτό αφορά την διακοπή με απόφαση της Βουλής, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την Χρυσή Αυγή, της κρατικής χρηματοδότησης, με τον κ. Στίγκα να λέει, πάντως, πως σε ό,τι τον αφορά «μου είναι υπεραρκετή η βουλευτική αποζημίωση…».

Οι διαγραφές και η επόμενη μέρα

Η διαγραφή και των υπολοίπων βουλευτών σημαίνει πρακτικά ότι θα είναι πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ για να συγκροτήσουν την δική τους Κ.Ο. απαιτείται βάσει του Κανονισμού της Βουλής αριθμός δέκα βουλευτών, δύναμη την οποία διαθέτουν.

Δεν θα έχουν όμως πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται οι Σπαρτιάτες, η δήλωση ίδρυσης των οποίων στον Άρειο Πάγο φέρει την υπογραφή του κ. Στίγκα, ο οποίος έχει και την σφραγίδα του κόμματος.