Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι δεδομένο πως θα επανεκλεγεί Πρόεδρος της Ρωσίας στις διαδικασίες του 2024 (Μάρτιος). Εκτιμάται μάλιστα ότι θα καταφέρει να λάβει ποσοστό – ρεκόρ.

Επειδή όμως ο πρώτος πολίτης της χώρας θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 80% των ψήφων με τη συμμετοχή στο 70% για να θεωρηθεί πως έχει την απόλυτη λαϊκή ετυμηγορία, το Κρεμλίνο φαίνεται ότι οργώνει κατάλληλα το έδαφος και περνά από «κάστινγκ» με συγκεκριμένα κριτήρια εκείνους που θα λάβουν το χρίσμα.

Η ηλικία του προέδρου και των αντιπάλων του

Η αντιπολιτευτική ιστοσελίδα Medusa έγραψε για τις βασικές προϋποθέσεις της επιλογής των «αντιπάλων» του Πούτιν και μεταξύ αυτών, όπως σημείωσε σχετικώς, είναι η ηλικία. Σε περίοπτη θέση μάλιστα.

Στον δρόμο για τα 71 του πλέον ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι έξι μήνες μεγαλύτερος όταν θα διεκδικήσει την παραμονή του στον θώκο και τη διατήρηση των κεκτημένων. Άρα θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με το Medusa, οι έτεροι υποψήφιοι να είναι της ίδιας ηλικιακής συνομοταξίας και σίγουρα όχι μικρότεροι των 50 ετών. Αυτό που θέλει να πετύχει το Κρεμλίνο είναι να μην φαίνεται ο Πούτιν αρκετά μεγάλος για την ηγεσία της Ρωσίας και ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ακόμη ανάγκη για ανανέωση στην ηγεσία.

Γι’ αυτό και όπως όλα δείχνουν θα εγκριθούν άλλες τρεις υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες που δεν είναι αδύνατο ν’ αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του Ρώσου προέδρου, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να του επιφέρουν κάποιο επικοινωνιακό πλήγμα.

Οι τρεις αντίπαλοι του Πούτιν

Ο ένας εξ αυτών θα είναι, κατά τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου, ο 79χρονος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εκ του Κομμουνιστικού Κόμματος. Παλιά «καραβάνα» στον χώρο.

Ο δεύτερος, ως επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι ο 56χρονος Λεονίντ Σλούτσκι. Ένας πολιτικός που περιγράφεται από το Medusa ως «του φαίνεσθαι», διότι του αρέσει ν’ αγορεύει και ν’ αυτοπροβάλλεται.

Ο τρίτος πιθανολογείται ότι θα είναι ο Αλεξέι Νετσάεφ, ο οποίος στα 58 του εκπροσωπεί το κόμμα του «Νέου Λαού». Ο ίδιος δεν έχει πεισθεί ακόμη, προτιμώντας να κατέλθει ως υποψήφιος Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ. Μόνο που πρόκειται για πολιτικό που του χρόνου θα είναι 40 και με ευφράδεια λόγου, ως εκ τούτου δεν προκρίνεται από το Κρεμλίνο ως εναλλακτική κι ας μην υπολογίζεται να κερδίζει μεγάλο ποσοστό.

Σε αυτήν τη στρατηγική του ηλικιακού «πλαφόν» από την ανάποδη οι συνεργάτες του Πούτιν έχουν καταλήξει μελετώντας αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών στις οποίες ένα σημαντικό ποσοστό όσων συμμετείχαν έθεσαν προβληματισμούς για το κατά πόσο η ηλικία επηρεάζει τη θετική γνώμη του για τον Πούτιν. Είδαν ότι ο σύγχρονος «πατερούλης» της Ρωσίας έχει αρχίσει να θυμίζει περισσότερο «παππούλη» στα μάτια μερίδας του κόσμου, άρα οφείλουν να επέμβουν για να θολώσουν, ως ένα βαθμό, τη μεγάλη εικόνα.