Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner και εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φέρεται ότι έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του αεροπλάνου του την Τετάρτη το βράδυ, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

«Τώρα γίνονται πολλές εικασίες γύρω από την συντριβή του αεροπλάνου αυτού και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Βεβαίως στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από μια πολύ καλά γνωστή γωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Απόλυτο ψέμα» οι κατηγορίες ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου

«Όλα αυτά είναι απολύτως ψέματα και εδώ, όταν καλύπτουμε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στηριζόμαστε στα γεγονότα. Ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αυτά πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τους υπαινιγμούς δυτικών ηγετών, σύμφωνα με τους οποίους το Κρεμλίνο φέρεται να διέταξε την δολοφονία του Πριγκόζιν.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα διαφόρων τεστ, όπως και το πόρισμα της έρευνας.

Ο Πούτιν δεν είχε συναντήσει τον Πριγκόζιν πρόσφατα, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η πρώτη αντίδραση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε χθες, Πέμπτη, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πριγκόζιν, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την συντριβή του αεροπλάνου του ηγέτη της Wagner την Τετάρτη το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, δύο μήνες ύστερα από τότε που ηγήθηκε της ματαιωθείσας ανταρσίας της Βάγκνερ κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε «προκαταρκτικές πληροφορίες» οι οποίες δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του στην Βάγκνερ σκοτώθηκαν στο δυστύχημα αυτό.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα σχετικά με την συντριβή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει ποιες θεωρούν ύποπτες αιτίες της ξαφνικής πτώσης του αεροπλάνου από τον ουρανό βορειοδυτικά της Μόσχας.

Ούτε επίσης έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την ταυτότητα των 10 πτωμάτων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Αν ακούσατε προσεκτικά την δήλωση του Ρώσου προέδρου, είπε ότι όλα τα απαραίτητα τεστ, συμπεριλαμβανομένων γενετικών τεστ, θα γίνουν τώρα. Τα επίσημα αποτελέσματα -μόλις είναι έτοιμα να δημοσιευτούν, θα δημοσιευτούν».

Δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές άφησαν να εννοηθεί ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για την δολοφονία του Πριγκόζιν για να τον τιμωρήσει που ξεκίνησε την ματαιωθείσα ανταρσία τον Ιούνιο κατά της ιεραρχίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.

Άγνωστο αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα».

Χωρίς επίσημη νομική υπόσταση η Wagner

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η Wagner Group δεν έχει επίσημη νομική υπόσταση.

Η Βάγκνερ υπάρχει ως μια ομάδα που είχε μια «μεγάλη συνεισφορά» στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ, εξαίροντας τον «ηρωισμό» των πολεμιστών της.