Τις πληγές της μετρά η Πάρνηθα μετά τις φωτιά, η οποία συνεχίζει να καίει, με την εικόνα της να είναι σαφώς καλύτερη.

Καμένες εκτάσεις, αυτοκίνητα και σπίτια. Στην ατμόσφαιρα ακόμα πλανάται η μυρωδιά του καμένου. Οι κάτοικοι των οικισμών γύρω από την Πάρνηθα είδαν τις περιουσίες τους, τους κόπους μίας ζωής, που έχτισαν με τόσο κόπο και αγωνία να γίνονται στάχτη στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, το σπίτι έχει καεί ολοσχερώς. Μόνο το τζάκι έχει μείνει όριο στη θέση του. Ανάμεσα στα χαλάσματα διακρίνονται κάποιες συσκευές και το στρώμα ενός κρεβατιού.

Ελάχιστα ήταν τα σπίτια που σώθηκαν από τις πύρινες φλόγες. Όπως είπε ένας κάτοικος της περιοχής στο MEGA, κατάφερε να σώσει το σπίτι του από καθαρή τύχη, καθώς την ώρα που μαινόταν το μέτωπο περνούσαν δύο Erickson και την κατάλληλη στιγμή έκαναν ρίψεις νερού.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αυτοψίες και τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα φέρουν ένα τεράστιο κόκκινο Χ. Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην Αγία Παρασκευή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Πάρνηθας.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Συνεχίζουν τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα που παραμένουν ενεργά.

Στην Πάρνηθα, το μέτωπο είναι σε εξέλιξη, με την εικόνα – ωστόσο – σαφώς βελτιωμένη. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα «καντηλάκια».

Αναφορικά με την εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς επισήμανε ότι πλέον σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή.

Ενεργό είναι και το μέτωπο στη Βοιωτία, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Καίει πάντως σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ δεν απειλούνται οικισμοί. Αντίθετα, στη Δαδιά και στον Έβρο γενικότερα είναι το πιο ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.

Εμπρησμοί

Ο κ. Αρτοποιός, τόνισε δε  ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες.

«Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε, αναζητούνται δύο άτομα στην Έυβοια ως ύποπτα για εμπρησμό». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή τόνισε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές εν εξελίξει. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο,  έχει συλλεχθεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.