Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στα πύρινα  μέτωπα της Βοιωτίας παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στείρι Βοιωτίας παραμένει ανησυχητική» ανέφερε στην ΕΡΤ ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός ενώ ενεργό παραμένει και το κομμάτι του Ελικώνα.

Οσον αφορά τον Ελικώνα, πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη στην περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τεράστιες εκτάσεις κωθώς καίγεται πυκνό δάσος εντός του οποίου δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες ή  μονοπάτια.

Ο καπνός στην περιοχή είναι ασφυκτικός για την αναπνοή δεδομένου ότι το μέτωπο εκτείνεται σε 25 χιλιόμετρα και η φωτιά ήδη διαρκεί πάρα πολλές ώρες.

Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα πυροσβέστες και κάτοικοι

Η νύχτα ήταν εφιαλιτιή για κατοίκους και πυροσβέστες. Το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Στείρι και η έκταση της φωτιά ήταν τόση που οι κάτοικοι μπορούσαν να κατευθυνθούν μόνο προς το Δίστομο. Επίσης εκκενώσεις πραγματοποιήθιηκαν στη Ζάλτσα και το Κυριάκι.

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία – Ενεργά τα μέτωπα σε Στείρι και Ελικώνα

Παράλληλα, όλη τη νύχτα, έρχονταν μηνύματα από το 112 στους κατοίκους δύο οικισμών, της Περιστεράς και του Αγίου Νικολάου, καθώς υπήρχε φόβος για ένα μέτωπο. Τελικά δεν χρειάστηκε άλλη εκκένωση.

Σώθηκε το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Στάχτη είναι τα πάντα γύρω από το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά το οποίο απειλήθηκε από τις φλόγες που τελικά έφτασαν στα πέτρινα τοιχία του. Φωτιά έπιασε παλιό κτίριο του μοναστικού συγκροτήματος το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Η φωτιά ξεκίνησε από την ξύλινη στέγη του η οποία και κατέρρευσε. Όλος ο άλλος χώρος έχει μείνει άθικτος.

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία – Ενεργά τα μέτωπα σε Στείρι και Ελικώνα

Η φωτιά έφτασε στο Μοναστήρι χθες στις 15:00, η Πυροσβεστική εκκένωσε αμέσως ενώ στις 15:30 οι φλόγες είχαν φτάσει 2 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι και είχε κλείσει ο δρόμος, ούτε οι Πυροσβέστες είχαν τρόπο να περάσουν.