Ιδιαίτερη προσοχή αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα συνιστά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος σε τηλεοπτική παρουσία του στην ΕΡΤ τα σωματίδια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ατμόσφαιρα είναι τόσο μικροσκοπικά που μπορεί να εισχωρήσουν μέχρι και τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σε αυτή τη βάση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου επεσήμανε πως η μάσκα «είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία».

Επιπλέον, ανέφερε πως οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Ειδικότερα, στο χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Πετρούπολη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού από το βράδυ της Τρίτης (22/8) οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έπεσαν κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο.Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.