Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα καθώς συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς που ξέσπασε χθες Τρίτη 22/8.

Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά και Λεφαντώ λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αρνούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν

Τουλάχιστον 10 με 12 άτομα αρνούνταν να αφήσουν τα σπίτια τους στο Μενίδι. Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά θα μπορούσε να περιοριστεί εάν γινόντουσαν ενέργειες κατάσβεσης από το βράδυ.

Στις φλόγες σπίτια

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες μπήκαν εντός του οικισμού της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι φλόγες καίνε σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Τιτάνια είναι η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Ελπίδα όλων είναι η φωτιά να μην απειλήσει τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Εκκενώνεται η Αμυγδαλέζα

Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Η εντολή δόθηκε εντολή το πρωί της Τετάρτης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις πλαγιές της Πάρνηθας πλησίασε επικίνδυνα στη δομή.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται περίπου 700 άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.

Έκκληση στους κατοίκους να αφήσουν ελεύθερα τα λάστιχα στις αυλές

Για τραγική κατάσταση έκανε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός, τονίζοντας πως οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς την Αγία Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση να αφήσουν οι κάτοικοι ελεύθερα τα λάστιχα στις αυλές τους, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά η Πυροσβεστική.

Ηχησε το 112

Την ίδια στιγμή στάλθηκε 112 στους κατοίκους για εκκένωση.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πώς εξελίσσεται η φωτιά – Τι είπε ο Γ. Αρτοποιός

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Αγία Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός σε ενημέρωση για την πορεία του πύρινου μετώπου, χαρακτήρισε τις συνθήκες «εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες», τονίζοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και δίνουν τη μάχη στα πεδία του πύρινου μετώπου.

Οπως ανακοίνωσε «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής».

Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα ετοιμότητα για την εκκένωση του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι 700 περίπου μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί θα μεταφερθούν στη Μαλάκασα.

Μάχη για τον Εθνικό Δρυμό

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να σώσουν περιουσίες στο δήμο Αχαρνών που επιχειρούσαν όλο το βράδυ με επίγειες δυνάμεις στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα.

Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό.

Συνολικά 164 πυροσβέστες και 62 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.

«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».

Ελπίδα όλων είναι τα εναέρια μέσα.