Με 164 πυροσβέστες τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, θα συνεχιστεί από το βράδυ και ως το ξημέρωμα της Τετάρτης η γιγαντιαία προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στις περιοχές της Φυλής και των Άνω Λιοσίων.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, κινούμενη ανατολικά.

Δεδομένης της απόσυρσης των εναέριων μέσων, των εννέα αεροσκαφών και των δέκα ελικοπτέρων που επιχειρούσαν περιοδικές ρίψεις νερού, το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης κατά τη διάρκεια της δύσκολης νύχτας είναι οι φλόγες να μην περάσουν στο κυρίως μέρος της Πάρνηθας. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή η φωτιά εισβάλει σε χαράδρες και πλαγιές του βουνού, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να περιοριστεί η δράση της πριν να είναι πολύ αργά.

Ήδη καίγεται ένα μέρος στους πρόποδες, αλλά έχει μεγάλη σημασία να μην ξεφύγει παραπάνω. Πρόκειται για σημεία γης που έχουν πληγεί και στο παρελθόν.

Οι ισχυροί άνεμοι δεν υπήρξαν σύμμαχοι ως τώρα. Οι δυνατές ριπές τους αναζωπυρώνουν διαρκώς εστίες που μοιάζουν να έχουν καταλαγιάσει, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παραμένει μεγάλος. Πολλές στιγμές μάλιστα η φορά αλλάζει κι αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την απόπειρα πρόβλεψης και σχεδιασμού αντιμετώπισης.

Η τεράστια έκταση του μετώπου διακρίνεται ξεκάθαρα από σχετικές φωτογραφίες που αποδίδουν το μέγεθος του προβλήματος.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Έως ότου πέσει το σκοτάδι η φωτιά έκαιγε στις παρυφές της Πάρνηθας και η οριοθέτησή της δεν είχε επιτευχθεί στο ελάχιστο. Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας είχαν παραδοθεί στη μανία της φωτιάς περισσότερα από δέκα σπίτια της περιοχής και κάμποσα από τ’ αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν προλάβει να τα μετακινήσουν.

Οι πύρινες «γλώσσες» περνούσαν εν ριπή οφθαλμού από το ένα δέντρο στο άλλο, κυρίως πεύκα, ακολούθως στις αυλές και στο τέλος περικύκλωναν μπαλκόνια και αυλές φτάνοντας με ευκολία στο εσωτερικό. Οι καταστροφές κυρίως στο Πανόραμα της Φυλής είναι ανυπολόγιστες.

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν από νωρίς το μεσημέρι προκειμένου οι κάτοικοι ν’ απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μην κινδυνεύσουν. Είτε με μηνύματα στο 112 είτε με παρεμβάσεις των αστυνομικών που γυρνούσαν από δρόμο σε δρόμο, το σχέδιο προέβλεπε την εκκένωση περιοχών και την άμεση μετακίνηση των ντόπιων προς ασφαλέστερα σημεία. Κυρίως προς το Μενίδι.

Απαγορεύτηκε επίσης η κυκλοφορία σε συγκεκριμένα σημεία και η είσοδος σε οικισμούς που ήταν σε κίνδυνο.

Κάποιοι δεν ήθελαν ν’ αφήσουν ανυπεράσπιστες τις περιουσίες τους και έμειναν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Με λάστιχα, με σκαπτικά εργαλεία και κλαδιά μάχονταν να σώσουν ό,τι ήταν εφικτό. Κάποιος ανέβηκε στη στέγη του σπιτιού του για να ρίξει νερό στο εσωτερικό. Άλλοι απλώς έβλεπαν τα πάντα να παραδίδονται στη φωτιά.

Ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια ν’ απομακρυνθούν για να σωθούν και ζώα, οικόσιτα και μη.

Πρώτο μέλημα η ζωή

Σε αυτή τη φάση της επιχείρισης, το ζητούμενο για την Πυροσβεστική είναι η προστασία οποιασδήποτε μορφής ζωής συνδυαστικά με την οριοθέτηση της πυρκαγιάς για να «σωθεί» η Πάρνηθα.

Με το πρώτο φως της μέρας θα σηκωθούν εκ νέου τα πτητικά μέσα για να ενισχύσουν τη μεγάλη αυτή επιχείρηση.