Στη μανία της φωτιάς, που καίει από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (22/8), έχουν παραδοθεί ολοκληρωτικά οικισμοί της ευρύτερης περιοχής στη Φυλή.

Μοναστήρια απειλήθηκαν, δρόμοι έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας, εκκενώσεις γειτονιών έγιναν από νωρίς το απόγευμα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδυαστικά με όσους εθελοντικά συνδράμουν στην αδυσώπητη μάχη με τις φλόγες, παλεύουν μ’ έναν ανίκητο εχθρό.

Ήδη η μεγάλη πυρκαγιά, που συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτα, έχει αρχίσει να «τρώει» το βουνό και να ξεφεύγει προς τις δύσβατες πλαγιές της Πάρνηθας. Μια εξέλιξη για την οποία γίνεται γιγαντιαία προσπάθεια ν’ αποτραπεί δεδομένου ότι θ’ αυξήσει κι άλλο τον βαθμό δυσκολίας.

Την ίδια ώρα οι εικόνες που έρχονται από το μέτωπο της Φυλής και των Άνω Λιοσίων αντανακλούν το μέγεθος της καταστροφής.

Πέρα από τα στρέμματα δασικής έκτασης που έχουν χαθεί, από τη φωτιά έχουν «ισοπεδωθεί» ήδη αυτοκίνητα και σπίτια. Λαμαρίνες, τοίχοι, αυλές και μπαλκόνια έγιναν στάχτη.

Όλα αυτά ενόσω κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν με ασφάλεια και να σώσουν οικόσιτα ζώα που απειλούνταν ακόμη κι από τους πυκνούς καπνούς που έχουν «πνίξει» την ατμόσφαιρα.

Δομή φιλοξενείς το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σχετικώς έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες τους λόγω των εκκενώσεων και δεν έχουν πού να εγκατασταθούν προσωρινά.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», ανέφερε συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο μέτωπο της Φυλής επιχειρούν 164 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.