Μέσα σε τρεις ημέρες από τις κατά τόπους φωτιές ισοπεδώθηκαν τουλάχιστον 400.000 στρέμματα γης, όπως υπολόγισε και κοινοποίησε η ομάδα του Meteo.

Με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση των Θ.Μ Γιάνναρου, Κ. Λαγουβάρδου και Γ. Κύρου, οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα από το Σάββατο 19 ως τη Δευτέρα 21 Αυγούστου έχουν κατακάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Πού κάηκε και τι

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αρχική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

  • Περί τα 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
  • Περί τα 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
  • Περί τα 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
  • Περί τα 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
  • Περί τα 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Τα δεδομένα αυτά πρόκειται ν’ αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών στοιχείων.

Τα αίτια

Όπως επισημαίνεται σχετικώς στην έκθεση, «οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023 έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών».

Αυτό καθώς «από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές» και «από την από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους».

Υπογραμμίζεται τέλος ότι «σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».