Ο πύρινος εφιάλτης επανήλθε μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα και οι μαζικές φωτιές που έχουν ξεσπάσει ανά την ελληνική επικράτεια προκαλούν έντονη ανησυχία στο επιτελικό κράτος.

Μόνο τη Δευτέρα (21/8) και ως τις 18:00 το απόγευμα είχαν προκληθεί περί τις 65 δασικές πυρκαγιές, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Οι δύο λόγοι που ευνοούν τις πυρκαγιές

Ο προβληματισμός στο Σώμα δεν προκύπτει τόσο από τον συνολικό αριθμό, που σε μια ημέρα με ήπια καιρικά φαινόμενα θα ήταν γενικά αντιμετωπίσιμος. Το μείζον είναι πως αυτές οι ταυτόχρονες πυρκαγιές συνοδεύονται από «ακραίες κλιματολογικές συνθήκες», οι οποίες δυσχαιρένουν τις κατά τόπους επιχειρήσεις κατάσβεσης ή τουλάχιστον ελέγχου της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα από τη μία πνέουν βόρειο-βορειονατολικοί άνεμοι που αγγίζουν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ και από την άλλη η τιμή της υγρασίας είναι πολύ χαμηλή, της τάξεως του 10% σε ορισμένες περιοχές.

«Αυτή η ξηρότητα μάς δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε συνδυασμό με τους ανέμους», συνέχισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κάνοντας λόγο για μια ολονύχτια μάχη που θα συνεχιστεί αναγκαστικά δίχως τη συνδρομή από τα εναέρια μέσα. Τα οποία ούτως ή άλλως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν εφικτό να κάνουν πτήσεις.

Γι’ αυτό και άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση. Κατά τον κ. Αρτοποιό σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν και θα συνεχίσουν με την ίδια ένταση περισσότεροι από 650 πυροσβέστες. Μαζί τους φυσικά η Αστυνομία, ο στρατός, εθελοντές και κάτοικοι που βοηθούν όπου τούς επιτρέπεται και με όποια μέσα διαθέτουν.

«Το 112 σώζει ζωές»

Επειδή πάντως το βράδυ προβλέπεται πολύ δύσκολο, ο επιπυραγός κάλεσε, μέσω του Mega, τους πολίτες ν’ ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες και να εφαρμόζουν πιστά τις εντολές εκκενώσεις, διότι «το 112 είναι το μήνυμα που προειδοποιεί για να σώσουμε τις ζωές μας».

Πρόκειται μάλιστα ν’ ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα, διότι σε κάποια μεγάλα μέτωπα, όπως σε αυτά του Έβρου (σε Αλεξανδρούπολη και βορειότερα), της Εύβοιας (σε Ψαχνά και Αρτάκη) και της Βοιωτίας, υπάρχει δυναμική εξέλιξη των πυρκαγιών και δίχως πτητικά μέσα είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος αποκλειστικά και μόνο με τις επίγειες δυνάμεις.

Φερ’ ειπείν -όπως εξήγησε- το δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί του Έβρου, είναι τόσο συμπαγές που δεν μπορεί να εισέλθει και να επέμβει ομάδα κατάσβεσης.

Το βράδυ τρομάζει

Δυστυχώς στις φλόγες έχουν παραδοθεί για άλλη μια φορά αρκετές δεκάδες στρέμματα κι έχουν καταστραφεί σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί το βράδυ και το τι θ’ αφήσει πίσω του όλο αυτό είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Στην Εύβοια φοβούνται πολύ τον δυνατό αέρα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι από το πρωί ανεξέλεγκτη. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr, «η φωτιά μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις» σε περίπτωση που δεν κοπάσουν οι άνεμοι.

Στο κόκκινο έξι Περιφέρειες

Εν τω μεταξύ για την Τρίτη 22 Αυγούστου, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) προβλέπεται σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα και σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας – Κορινθίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα σε ένα άλλο μεγάλο τμήμα της χώρας προβάλλεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορίας 4). Πρόκειται για τις περιφέρειες:

  • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)\
  • Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Πελοποννήσου
  • Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Δυτικής Ελλάδος
  • Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επιφυλακή η Αστυνομία

Δεδομένου ότι η Αττική ανήκει στις Περιφέρειες που κινδυνεύουν, η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε απαγορεύσεις διέλευσης όπως αυτές που συναποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη της Δευτέρας  στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Κεντρική Μακεδονία ανήκει στην κατηγορία κινδύνου 4.