Ένα νέο σύμπτωμα του μακροχρόνιου Covid- 19 αποκάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον  κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια, πιο επίμονα συμπτώματα – που ονομάζονται σύνδρομο long Covid ή σύνδρομο post Covid-19.

Μέχρι τώρα, τα πιο συχνά εντοπισμένα συμπτώματα περιλάμβαναν ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια. Άλλα περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνο στο στήθος, αϋπνία, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, εμβοές και κατάθλιψη και άγχος.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σύμπτωμα του μακρού Covid.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, περιγράφει λεπτομερώς ένα νέο σύμπτωμα της πάθησης μετά την παραπομπή ενός 33χρονου άνδρα στην κλινική των ειδικών.

Αποκυάνωση, αιφνίδιο μελάνιασμα ποδιών

Ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από αιφνίδιο μελάνιασμα των ποδιών. Σύμφωνα με τον Independent όταν στεκόταν όρθιος ένιωθε σταδιακά τα πόδια του να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. Η διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης σε έναν ασθενή που δεν την είχε παρουσιάσει πριν από τη μόλυνση Covid-19», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας Dr Manoj Sivan, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακράς διάρκειας Covid και δυσαναλογίας και μπορεί να αισθάνονται ανησυχία για αυτό που βλέπουν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και του μακρού Covid.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία [δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος] στο μακρύ COVID, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», κατέληξε

Πηγή: Independent