Κατά των φαρμακοβιομηχανιών  Biontech και της Astrazeneca που παρήγαγαν εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν προσφύγει δικαστικά περισσότεροι από 300 γερμανούς πολίτες,  σύμφωνα το με γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.   Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αγωγές εξαιτίας επιπλοκών υγείας που – κατά τους ενάγοντες – οφείλονται στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Deutsche Welle στη Γερμανία έχουν χορηγηθεί από την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας την περίοδο της πανδημίας μέχρι σήμερα, περίπου 192 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές, μέχρι στιγμής τις αναλαμβάνουν και τις χειρίζονται  δύο γερμανικά δικηγορικά γραφεία. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο νομικό πεδίο είναι αχαρτογράφητο μιας και δεν υπάρχει στη Γερμανία προς το παρόν πλούσια σχετική νομολογιακή εμπειρία.

Δύο δίκες σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βαυαρία

Το δικαστικό μέγαρο στη Βαμβέργη της Βαυαρίας
Το δικαστικό μέγαρο στη Βαμβέργη της ΒαυαρίαςΕικόνα: imagebroker/imago images

Η μία εκ των δύο υποθέσεων που άρχισε να εκδικάζεται, χθες, Δευτέρα 03/07/2023, σε πρώτο βαθμό στην πόλη Ρότβαϊλ της Βάδης-Βυρτεμβέργης αφορά 58χρονο, ο οποίος κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Biontech, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τη μερική τύφλωση, από την οποία άρχισε να υποφέρει – κατά τους ισχυρισμούς του – λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αποδίδει με απλά λόγια τη μερική τύφλωση στις παρενέργειες του εμβολίου και ζητά αποζημίωση από τη γερμανική φαρμακευτική ύψους τουλάχιστον 150.000 ευρώ.

Η δεύτερη δίκη διεξάγεται σε δεύερο βαθμό, στο εφετείο της Βαμβέργης, στη Βαυαρία. Στην περίπτωση αυτή μια γυναίκα ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο επιβάρυνε την υγεία της. Ωστόσο, στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο η ενάγουσα δεν δικαιώθηκε καθώς οι δικαστές κατέληξαν στην πεποίθηση  ότι το εμβόλιο δεν είχε ελαττώματα και πως η πληροφόρηση των ασθενών για πιθανές παρενέργειες δεν ήταν ελλιπής. Κατέληξαν μάλιστα συμπερασματικά στο ότι  τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των παρενεργειών. Οι εν λόγω παρενέργειες της συγκεκριμένης ενάγουσας  είχαν να κάνουν με την πρόκληση θρόμβωσης. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στα οποία αναφέρεται το γερμανικό δίκτυο RND, ο κίνδυνος θρόμβωσης όσων έλαβαν δόση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν είναι  μεγαλύτερος από τον κίνδυνο θρόμβωσης του μη εμβολιασμένου τμήματος του πληθυσμού.

Τι εξετάζουν οι δικαστές, τι διεκδικούν οι ενάγοντες

Εμβολιαστικό κέντρο στη Στουτγάρδη, Νοέμβριος 2021
Εμβολιαστικό κέντρο στη Στουτγάρδη, Νοέμβριος 2021Εικόνα: AFP

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική ιστοσελίδα tagesschau.de οι δικαστές σε αντίστοιχες υποθέσεις καλούνται να εξετάσουν διάφορα σύνθετα ζητήματα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο γερμανικός νόμος περί φαρμάκων ορίζει ότι οι παρασκευαστές οφείλουν αποζημίωση, εάν το επίμαχο φάρμακο προκαλεί παρενέργειες δυσανάλογα βαριές σε σχέση με τα αποδεκτά πορίσματα της ιατρικής επιστήμης. Ωστόσο, βάσει νομολογίας, αν ένα φάρμακο είναι εγκεκριμένο και οι παρενέργειες γνωστές εκ των προτέρων, εκπίπτουν οι σχετικές αξιώσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η υγεία του ασθενούς επιβαρύνθηκε με τρόπο που εκφεύγει του πεδίου των γνωστών παρενεργειών.  Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που διερευνάται είναι η πραγματική ύπαρξη «αιτιότητας» μεταξύ της βλάβης στην υγεία και του εμβολιασμού.

Αξιώσεις αποζημιώσεων  από τις φαρμακευτικές αλλά και το κράτος

Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα πτυχή αντίστοιχων υποθέσεων είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενάγοντες, πέρα από την αποζημίωση από την εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής εμβολίων διεκδικούν και αποζημίωση από το κράτος, βάσει του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο το κράτος οφείλει να αποζημιώνει ασθενείς για βλάβες που προκαλούνται από τον εμβολιασμό, να καλύπτει παρεπόμενα έξοδα για θεραπείες ή να καταβάλλει ακόμη και συντάξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός να έχει γίνει από κρατική αρχή στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όπως σημειώνει το εκτενές ρεπορτάζ, κρίσιμος είναι και ο νομικός προσδιορισμός της «βλάβης από τον εμβολιασμό»,  η οποία υπερβαίνει τις συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων όπως είναι ο πυρετός ή ο πονοκέφαλος. Κάθε περίπτωση εξετάζεται πάντως από τα αρμόδια δικαστήρια μεμονωμένα.