Μπορεί στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη η Barbie να βρήκε θερμότατη υποδοχή, όμως όχι στην Αλγερία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε μετά την τρίτη εβδομάδα προβολής της, καθώς θεωρήθηκε ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία και άλλες δυτικές παρεκκλίσεις» και «δεν συνάδει με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις της Αλγερίας».

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από τον τοπικό ιστότοπο 24H Algerie τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τεχνών της βορειοαφρικανικής χώρας ζήτησε από τους κινηματογράφους που προβάλλουν την ταινία να την αφαιρέσουν αμέσως από το πρόγραμμά τους. Σύμφωνα με το 24H Algerie, η Barbie απαγορεύτηκε για «προσβολή των ηθών».

Η ταινία της Greta Gerwig, η οποία έχει σημειώσει ρεκόρ εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο με εισπράξεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα πάψει πλέον να προβάλλεται στο αλγερινό κοινό, παρόλο που από την πρώτη προβολή της στην Αλγερία στις 19 Ιουλίου ήταν sold out κάθε μέρα, με του κινηματογράφους του Αλγερίου να βλέπουν άνευ προηγουμένου ουρές θεατών να σχηματίζονται στα ταμεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την Barbie παρακολούθησαν πάνω από 40.000 Αλγερινοί θεατές μέσα σε 20 ημέρες.

Ο επίμαχος χάρτης που κόστισε στη Barbie την προβολή της στο Βιετνάμ.

Κουβέιτ και Βιετνάμ λογοκρίνουν την ταινία

Η Αλγερία φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα άλλων αραβικών χωρών, όπως το Κουβέιτ, οι οποίες θεωρούν ότι το φιλμ «υπονομεύει τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές αξίες».

Την περασμένη εβδομάδα, και ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου, Αμπάς Μορτάντα φέρεται να δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα L’Orient-Le Jour πως «Η ταινία αυτή αντιτίθεται στις ηθικές και θρησκευτικές αξίες του Λιβάνου, καθώς ενθαρρύνει τη διαστροφή και τη μεταστροφή φύλου, ενώ καλεί στην απόρριψη της πατριαρχικής κηδεμονίας και γελοιοποιεί τη μητρότητα». Στη συνέχεια ζήτησε από την επιτροπή λογοκρισίας της χώρας να εξετάσει την ταινία και να υποβάλει σύσταση.

Στο Βιετνάμ, η Barbie απαγορεύτηκε στις 9 Αυγούστου για πολιτικούς λόγους, αφού σε μία από της σκηνές της ταινίας εμφανίζεται ένας χάρτης που απεικονίζει τα αμφισβητούμενα «θαλάσσια σύνορα» της χώρας με την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, αν και είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέταζαν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την Barbie, η ταινία κυκλοφόρησε και στις δύο χώρες την περασμένη Πέμπτη (10/08). Η ταινία συγκέντρωσε 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της.

Η Barbie ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως, καθιστώντας τη σκηνοθέτιδα Greta Gerwig την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη που αγγίζει αυτό το εισπρακτικό ορόσημο.