Το αίτημα της ΑΕΚ στην UEFA για την επιβολή ποινής στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ εξαιτίας των σοκαριστικών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια και της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή δεν έμεινε αναπάντητο. Στη δική τους ανακοίνωση οι πρωταθλητές Κροατίας εξαπέλυσαν επίθεση στην ελληνική ομάδα για την έλλειψη «στοιχειώδους ευπρέπειας, ενσυναίσθησης και ευλάβειας προς το θύμα» και άρνηση «κάθε είδους επικοινωνίας», καταγγέλλοντάς την πως χρησιμοποιεί «μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς κανένα δισταγμό για τη δική της προβολή».

Όλο το κείμενο:

«Με αυτόν τον τρόπο η Ντιναμό θέλει να αντιδράσει σε αρκετές συμπεριφορές της ΠΑΕ ΑΕΚ που σχετίζονται με την τραγωδία που συνέβη στις 7 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Η Ντιναμό καταδίκασε επανειλημμένα ξεκάθαρα, απερίφραστα, δημόσια και σκληρά τις ταραχές που, δυστυχώς, οδήγησαν σε θανάτους. Η βία δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία και θα παλεύουμε πάντα για τις αληθινές αξίες που προωθεί ο σύλλογός μας και θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε ότι η αντίπαλός μας ΑΕΚ μοιράζεται παρόμοιες απόψεις.

Λυπούμαστε που η ΑΕΚ ξεφεύγει από την ευθύνη με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της, ανεβάζει την ένταση και χρησιμοποιεί ακατάλληλη, επιθετική και υποδαυλιστική γλώσσα σε επίσημες ανακοινώσεις με στόχο να ασκήσει πίεση στην UEFA.

Είναι ιδιαίτερα ακατανόητο το γεγονός πως προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς κανένα δισταγμό για τους δικούς της λόγους. Το αποτέλεσμα δείχνει την απουσία στοιχειώδους αξιοπρέπειας, ενσυναίσθησης και ευλάβειας προς το θύμα.

Θεωρούμε ακατάλληλη μια τέτοια προσέγγιση, ειδικά διότι είναι ξεκάθαρο προς όλους, πλην των εκπροσώπων της ΑΕΚ, ότι η Ντιναμό έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μην συμβεί αυτή η κατάσταση.

Για όλες τις αναμετρήσεις στην Ελλάδα, οι διοργανωτές έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, δηλαδή η ελληνική αστυνομία και η ΑΕΚ, ως οικοδέσποινα.

Θέλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα ότι οι υπεύθυνοι του συλλόγου τέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων της ΑΕΚ, της UEFA και της Αστυνομίας για να ρίξουν φως σε όλα τα γεγονότα και να επιστρέψουν την ατμόσφαιρα στον αθλητισμό.

Διατηρούσαμε συνεχώς ενεργή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, εκτός από την ΑΕΚ. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι του ελληνικού συλλόγου εμπόδισαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης.

Επιδεικτικά αποχώρησαν από την οργανωτική συνεδρίαση ανήμερα του αγώνα, ακύρωσαν το επίσημο γεύμα των δύο αποστολών, αρνήθηκαν κάθε είδους επικοινωνία και με αυτή τη στάση τους ανέθεσαν στον εαυτό τους τον ρόλο ανακριτή, εισαγγελέα και δικαστή.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία είναι, τουλάχιστον, ένα παράλογο και επικίνδυνο παιχνίδι με τα συναισθήματα σε μια τόσο λεπτή στιγμή.

Καταδικάζουμε αυτού του είδους την επικοινωνία από τους αγωνιστικούς αντιπάλους από την Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και καθημερινά μαθαίνουμε νέα στοιχεία για το δυσάρεστο γεγονός.

Τονίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο δράστης του τρομερού αυτού εγκλήματος είναι Κροάτης ή Έλληνας υπήκοος. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με το όνομα της Ντιναμό με τόσο τερατώδη τρόπο.

Ο σύλλογός μας λατρεύει τις αρχές του σεβασμού και της υγιούς επικοινωνίας με τους ευρωπαίους αντιπάλους μας. Σήμερα συναντάμε όλα όσα δεν είναι αντάξια της συμπεριφοράς ενός ευρωπαϊκού συλλόγου.

Καλούμε τους εκπροσώπους της ΑΕΚ να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο, να κατευνάσουν τις εντάσεις και να αφήσουν τον ρόλο του ανακριτή και του κριτή στα αρμόδια όργανα.

Πιστεύουμε ότι ο σύλλογός μας είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του κροατικού ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια, παίζοντας συνεχώς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εθνικού συντελεστή και δυναμικά στις επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κροατίας.

Πιστεύουμε ότι η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ως οργανισμός – ομπρέλα μας, θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το θέμα και θα προστατεύσει τα συμφέροντα του κροατικού ποδοσφαίρου.

Για άλλη μια φορά πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό τα βήματα που έκανε ο σύλλογος ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα με στόχο την αποτροπή πιθανής βίας και αταξίας.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου ο σύλλογος έλαβε ειδοποίηση από την UEFA που απαγορεύει στους φιλοξενούμενους φιλάθλους να δώσουν το παρών στους αγώνες του 3ου προκριματικού γύρου του UEFA Champions League. Την ίδια μέρα ο σύλλογος ενημέρωσε τους φιλάθλους και το κοινό με όλα τα μέσα ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πωλήσεις εισιτηρίων για τον αγώνα στην Αθήνα.

Επίσης, η ίδια είδηση εστάλη σε όλα τα βασικά κροατικά ΜΜΕ που ανέφεραν την απόφαση της UEFA.

Την επόμενη μέρα, 4 Αυγούστου, η Ντιναμό έστειλε γραπτή ειδοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση με την οποία την ενημέρωνε για την ώρα αναχώρησης και επιστροφής, αριθμούς πτήσεων, τόπο διαμονής και πιθανή αναχώρηση των φιλάθλων.

Στην ίδια επιστολή τονιζόταν: «Ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων φιλάθλων δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης με άλλους οπαδούς που θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο στην Αθήνα».

Την ίδια μέρα, ο σύλλογος συνέταξε έγγραφο στο οποίο καλύψαμε όλα τα θέματα σχετικά με την πιθανή άφιξη των φιλάθλων μας που περιμέναμε στην Ελλάδα. Οι ερωτήσεις στάλθηκαν στους εκπροσώπους της ΑΕΚ, αλλά δεν λάβαμε απάντηση από τον ελληνικό σύλλογο.

Το ερώτημα εστάλη και στην UEFA, η οποία απάντησε ότι είναι σημαντικό η ΑΕΚ να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν».