Πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται πριν ακόμα από την ανατολή του ήλιου την Τρίτη (08/08) στην παράλια πόλη Bray της κομητείας Wicklow της Ιρλανδίας προκειμένου να που ένα τελευταίο αντίο στην αγαπημένη τους Sinéad O’Connor και να αποτίσουν φόρο τιμής στη ζωή και το έργο της ιρλανδής τραγουδίστριας.

Φωτ.: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να περιμένουν την πομπή της κηδείας, κρατώντας λουλούδια, κεριά και αυτοσχέδια πανό αφιερωμένα στην 56χρονη O’Connor που άφησε την τελευταία της πνοή στα τέλη του Ιουλίου. Η οικογένεια της O’Connor είχε προσκαλέσει τον κόσμο να αποτίσει φόρο τιμής στην προκυμαία, όπου θα περνούσε η πομπή μετά από ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία.

Φωτ.: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η οικογένεια δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την τελετή ή την ταφή, η οποία έγινε 13 ημέρες αφότου η αστυνομία βρήκε την τραγουδίστρια αναίσθητη σε διαμέρισμα στο νότιο Λονδίνο, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη. Η αιτία του θανάτου της παραμένει ασαφής.

Φωτ.: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο Ιρλανδός πρόεδρος, Michael D. Higgins και η σύζυγός του ήταν καλεσμένοι να παραστούν στην κηδεία. «Η έκταση της θλίψης και της εκτίμησης για τη ζωή και το έργο της Sinéad O’Connor αποδεικνύει τη βαθιά επίδραση που είχε στον ιρλανδικό λαό», δήλωσε ο Higgins μιλώντας στα τοπικά μέσα. «Η μοναδική συνεισφορά της Sinéad ήταν ένα αποτέλεσμα της τεράστιας ευαισθησίας της ίδιας σε συνδυασμό με ένα υπέροχο, εξαιρετικό επίπεδο δημιουργικότητας, το οποίο επέλεξε να μεταδώσει μέσω της φωνής της, της μουσικής της και των τραγουδιών της».

Φωτ.: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η O’Connor, η οποία χρησιμοποιούσε επίσης το μουσουλμανικό όνομα «Shuhada’ Sadaqat» μετά τη μεταστροφή της στο Ισλάμ, δεν συμφιλιώθηκε ποτέ πλήρως με τη φήμη και τη δημοσιότητα που απέκτησε μετά την επιτυχία του «Nothing Compares 2 U» του 1990. Πάλευε με ψυχικές διαταραχές, ενώ η προσωπική της ζωή υπήρξε κατά διαστήματα ιδιαίτερα ταραχώδης, αλλά βρήκε ένα είδος καταφυγίου στο Bray, νότια του Δουβλίνου, εκεί όπου έζησε για 15 χρόνια και που θεωρούσε ότι ήταν το σπίτι της.

Φωτ.: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η γαλήνη που είχε βρει όμως στο Bray δεν έμελλε να κρατήσει για πάντα. Δυστυχώς, τον Ιανουάριο του 2022, ο 17χρονος γιος της Shane βρέθηκε νεκρός στην παραθαλάσσια μικρή πόλη, αφού προηγουμένως το έσκασε από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν υπό παρακολούθηση μετά από απόπειρα αυτοκτονίας.

Στην κηδεία της επικρατούσε μια περίεργη διάθεση, ένα μείγμα θλίψης και γιορτής. Μια διάθεση που είναι πιθανόν όμως και να αντικατοπτρίζει τις έντονες αντιθέσεις που χαρακτήριζαν και την ζωή της ίδιας.