Υπήρξαν κάποτε εποχές που τα καλοκαίρια ήταν ξέγνοιαστα. Μαζί τους ήμασταν κι εμείς. Δεν υποφέραμε από τους καύσωνες τόσο συχνά, ούτε για τόσο μακρά χρονικά διαστήματα. Δεν έζωναν φλόγες ολόκληρο τον πλανήτη, ούτε εισπνέαμε πυκνό κι αφόρητο διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και με κλειστά παράθυρα. Φέτος, ίσως λίγο ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, η ζοφερή κατάσταση του πλανήτη μοιάζει να αποκλείει την όποια καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς συνόδευε ως τώρα την εποχή του θέρους. Υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να νοιαστούμε, αλλά όλοι μοιάζουμε να έχουμε πια μουδιάσει.

Αυτήν ακριβώς την αίσθηση, αυτό το συναισθηματικό μούδιασμα, κατάφερε ένας 19χρονος από το Salisbury της Μασαχουσέτης να αποτυπώσει μέσα από ένα βίντεο που πόσταρε στο TikTok στις αρχές του καλοκαιριού και το οποίο μετρά πλέον εκατομμύρια προβολές. Ο νεαρός Garrett Lee δεν είναι χορευτής. Όμως, τον Ιούνιο «επινόησε» ένα είδος χορού, το οποίο ονόμασε «Pinegrove Shuffle», εμπνευσμένος από τις χορευτικές κινήσεις του DJ Khaled σ’ ένα βίντεο που είχε ανεβάσει ο γνωστός Dj και παραγωγός επίσης στο TikTok.

@garrettlee39Pine muthafreakin grove♬ Need 2 – Pinegrove

Ο Garrett μιμήθηκε αρχικά το DJ Khaled αλλά σε πιο αργή ταχύτητα, έτσι που το σώμα του να μοιάζει νοθρό, ρευστό, σαν να επιπλέει στο νερό. Επέλεξε ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Need 2» του συγκροτήματος Pinegrove και γύρισε το βιντεάκι των μόλις 15 δευτερολέπτων έξω από το σπίτι ενός φίλου στο Μέριλαντ. Εκείνη τη μέρα, ο ουρανός ήταν γεμάτος καπνό από τις πυρκαγιές στον Καναδά. Σχεδόν δύο μήνες μετά, δεν έχει ξεθωριάσει στην αφάνεια του TikTok.

Παρακολουθώντας τον Garrett να εκτελεί το viral Pinegrove Shuffle, με αυτή την όλο απελπισία έκφραση στο πρόσωπο και τα άκρα του κορμιού του, κυρίως τα χέρια του, παραδομένα σε έναν κυμματισμό που μοιάζει αέναος, πολλοί χρήστες βρήκαν διάφορα νοηματικά επίπεδα στο λίγων δευτερολέπτων βιντεάκι. Ο Garrett δηλώνει ακόμα απορρημένος από τη δημοτικότητα του Pinegrove Shuffle, αλλά όπως είπε μιλώντας στους New York Times, το θεωρεί έναν χορό για όλους. «Για μένα όλο αυτό είναι τρελό, γιατί ο καθένας βρίσκει ένα βαθύτερο νόημα», είπε. «Το λατρεύω γιατί έφερε μια ολόκληρη κοινότητα κοντά».

Φωτ.: TikTok

Έτσι, ο νεαρός 19χρονος άθελά του εφηύρε τον χορό του φετινού καλοκαιριού, έναν χορό που για πολλούς κρύβει μέσα του τη θλίψη και το μούδιασμα που έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα κατάσταση με τις φωτιές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τις πλημμύρες σε χώρες τις Ασίας, καθώς και τη νοσταλγία μιας καλοκαιρινής ανεμελειάς που μοιάζει πια να μην γυρίζει πίσω. Η κριτικός χορού των New York Timesμάλιστα, φτάνει να υποστηρίξει πως το Pinegrove Shuffle του Garrett Lee «ήρθε να καλύψει ένα πολιτισμικό κενό».

Ο  Garrett Lee πάντως παραδέχεται ότι απλώς αφέθηκε στα συναισθήματα που του γεννά το συγκεκριμένο τραγούδι. «Δεν είμαι σούπερ καταθλιπτικό άτομο, αλλά (σ.σ. το συγκεκριμένο τραγούδι) με κάνει να αισθάνομαι λίγο λυπημένος», δήλωσε ο Garrett . «Γι’ αυτό και οι εκφράσεις του προσώπου μου είναι κάπως έτσι στο βίντεο – επειδή δεν μπορώ να τις ελέγξω όταν ακούγεται αυτό το τραγούδι. Αγγίζει την ψυχή μου με διαφορετικό τρόπο».