Ηταν 30 Οκτωβρίου του 2017, όταν εκατομμύρια τηλεθεατές και φανατικοί της σειράς «House of Cards» πληροφορήθηκαν ότι όσο πολιτικό δράμα απήλαυσαν, απήλαυσαν. Χειρόφρενο στην επιτυχημένη πορεία του έως τότε καλύτερου τηλεοπτικού πολιτικού δράματος – αργότερα ήρθε το «Succession» – σήκωσαν οι κατηγορίες εις βάρος του πρωταγωνιστή και οσκαρικού ηθοποιού Kevin Spacey για σεξουαλική επίθεση.

Η έκτη και τελευταία σεζόν του πολιτικού έπους του Netflix τελείωσε – όπως είχε υποσχεθεί – με ένα μακάβριο, σοκαριστικό φινάλε. Όπως και η ατιμωτική αποχώρηση του Kevin Spacey από τη σειρά, το μυστήριο του ποιος σκότωσε τον Frank Underwood στοίχειωσε ολόκληρη την τελευταία σεζόν, αφού μετά την απόλυση του λόγω καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση στο αποκορύφωμα του κινήματος #MeToo, οι σεναριογράφοι του «House of Cards», με επικεφαλής τους showrunners Frank Pugliese και James Gibson, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον εξωστρακίσουν.

Η απόφασή τους ήταν να σκοτώσουν τον Frank εκτός οθόνης, αλλά να μην αποκαλύψουν ποιος τον σκότωσε μέχρι την τελευταία σκηνή της σειράς. Αλλά, παρόλο που ο θάνατός του ανακοινώθηκε στην πρώτη σκηνή της έκτης σεζόν, το «House of Cards» έβαλε γρήγορα έναν σπόρο εικασιών για το πώς ακριβώς πέθανε. «Θέλετε να μάθετε τι πραγματικά του συνέβη;», ρωτούσε η σύζυγος του μόλις εκληπώντος Frank, Claire Hale (Underwood), τους θεατές κοιτώντας ευθεία στην κάμερα και σπάζοντας το τέταρτο τοίχο αλά Frank στο πρώτο επεισόδιο. «Ένας άνθρωπος σαν τον Francis δεν πεθαίνει έτσι απλά. Αυτό θα ήταν – πώς το λένε; – βολικό».

Εντωμεταξύ, ο Spacey μπαινόβγαινε στα δικαστήρια. Μετά την πρώτη κατηγορία, ήρθαν κι άλλες. Και μάλιστα, ήρθαν και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Κάτι λιγότερο από έξι χρόνια και αρκετές δικαστικές διαμάχες μετά, ο δυο φορές βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός τελικά κρίθηκε αθώος λίγο πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος. Με την ανακοίνωση, όμως, της αθωωτικής απόφασης από το δικαστήριο Southwark Crown Court του Λονδίνου, συνέβη κάτι απίστευτο: ο λογαριασμός του φανταστικού χαρακτήρα Frank Underwood στο Twitter, ο οποίος συνέχιζε να είναι ενεργός – και κάπως φρικιαστικός, η αλήθεια να λέγεται – όλα αυτά τα χρόνια, σχολιάζοντας την πολιτική, κυρίως, επικαιρότητα των ΗΠΑ, ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου teasing.

27 Ιουλίου. Ο Frank, με ένα λιτό κι απέριττο χτύπημα στην πόρτα, ζητά την προσοχή του Twitter. Εκείνο αποκρίνεται. 362 αναδημοσιεύσεις, δεκάδες απαντήσεις, χιλιάδες τα likes.

29 Ιουλίου. Δύο μέρες μετά, ο Frank επιστρέφει πιο δυναμικά, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος. Παραμένει λιτός, παραμένει απέριττος. Ενημερώνει, μην πούμε μετά «δεν ξέραμε», πως ήρθε η σειρά του. Δεν περνά λίγη ώρα κι ο Frank, σαν να συνειδητοποιεί πως η τελευταία αυτή ανάρτηση ήταν κάπως απειλητική και ιδιαιτέρως ασαφής, ποστάρει πάλι.

Το αποτέλεσμα έναν τόνο ακόμα πιο στρεβλό. Κανείς δεν εμπιστεύεται κάποιον που μόλις του είπε με νόημα «Ξέρεις ότι μπορείς να με εμπιστεύεσαι…». Ο Frank έχει πάρει φωτιά, ποστάρει ξανά την ίδια μέρα. Αυτή τη φορά είναι εντελώς σαφής. Θέλει το «House of Cards» πίσω. Το κοινό παραληρεί.

Ο Frank ποστάρει άλλη μια φορά και πάει για ύπνο. Το ερώτημα που θέτει όμως ξαγρυπνά τους φανατικούς θεατές της σειράς. Όχι, δεν είδαν ποτέ τον Frank να πεθαίνει.

Ακολουθούν τρεις μέρες σιγής και ο Frank επανέρχεται. Αυτή τη φορά επιχειρεί να βάλει το Netflix στο παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός, παρόλο που φέρει το μπλε σηματάκι ταυτοποίησης, όπως δηλώνει και στην περιγραφή, δεν συνδέεται επίσημα με οποιονδήποτε τρόπο με ούτε με το Netflix ούτε με την παραγωγή της σειράς «House of Cards». Παρόλα αυτά όμως, δεν παύει να έχει ένα μεγάλο και φανατικό κοινό ακολούθων, οι οποίοι φαίνεται να υποστηρίζουν τον Kevin Spacey και να θέλουν απεγνωσμένα να τον δουν να επιστρέφει στο ρόλο με τον οποίο ταυτίστηκε στο συλλογικό ασυνείσητο όσο με κανέναν άλλο.

Το αν θα τον δούμε όντως να επιστρέφει ως Frank Underwood, κανείς στ’ αλήθεια δεν ξέρει. Επισήμως, δεν έχει γίνει ουδεμία νύξη. Και για να είμαστε ειλικρινής, είναι μεγάλο το ρίσκο για το Netflix και για το κάθε Netflix. Το πιθανότερο είναι ότι, απαλλαγμένος πλέον από όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, ο Spacey θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη φήμη του και να ξαναχτίσει την καριέρα του. Το πόσες πόρτες θα βρει ανοιχτές είναι ακόμα άγνωστο, όσο εξαίρετος κι αν είναι ως ηθοποιός.

Ο Spacey τα τελευταία χρόνια έλαβε πολλή αρνητική δημοσιότητα. Τόση, που είναι αρκετά δύσκολο ένα μεγάλο franchise να χτυπήσει την πόρτα του αυτή τη στιγμή. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο για τα μεγάλα στούντιο να συνδεθούν με τον ηθοποιό.