«Υπάρχουν κάποια είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που έχουν μπει στην Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο λαγοκέφαλος έχει τοξικό κρέας κι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, στο Mega, θαλάσσιος γεωλόγος, Στέλιος Κατσανεβάκης ο οποίος μίλησε για την «εισαγωγή» νέων ειδών ψαριών στα νερά της Μεσογείου και την κλιματική αλλαγή.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα των θαλλασών ο καθηγητής είπε ότι δεν έχουν γίνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ενώ διευκρίνισε ότι πολύ σπάνια κάποιος λαγοκέφαλος θα επιτεθεί.

«Το πρόβλημα με την αύξηση αυτών των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας είναι ότι όταν φθάνουν σε μία νέα περιοχή είναι απαλλαγμένα από εχθρούς. Δεν υπάρχουν θηρευτές, παράσιτα και ασθένειες, γενικά παράγοντες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πληθυσμό τους. Γι’ αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια ξενικά είδα να αυξήσουν σε μεγάλο αριθμό τον πληθυσμό τους».

Ερωτώμενος για την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή επηρεάζει την θαλάσσια ζωή ο κ. Στέλιος Κατσανεβάκης σχολίασε ότι ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία και υπάρχουν πολλά περιστατικά θαλάσσιων καυσώνων.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικές θνησιμότητες πολλών ειδών οδηγώντας κάποια είδη στον αφανισμό. Αυτή την στιγμή έχουν χαθεί στο Ισραήλ εκατοντάδες αυτόχθονα είδη της Μεσογείου, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από ξενικά είδη που είναι θερμόφιλα με αποτέλεσμα να αλλάζει η βιοποικιλότητα της Μεσογείου».