«Πονοκέφαλο» για τους ψαράδες του νότιου Αιγαίου αποτελούν τα μεγάλα κοπάδια λαγοκέφαλων που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες και απειλούν την εγχώρια θαλάσσια πανίδα.

Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις θάλασσές τους, με τους επαγγελματίες αλιείς να ζητούν την «επικήρυξη» των λαγοκέφαλων αφού, όπως υποστηρίζουν, «ρημάζουν» τα εγχώρια είδη ψαριών.

Μάλιστα, η μεγάλη αύξηση παρουσίας του τοξικού ψαριού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω – Καλύμνου καθιστά αδύνατη την αλιεία, με τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής να ζητούν άμεσα μέτρα.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Μανώλης Κουλλιάς.

«Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς, απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι οι λαγοκέφαλοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε εντελώς. Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι. (…) Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό».

Όπως είπε ο Μανώλης Κουλλιάς, το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, διότι τα εργαλεία που υπάρχουν δεν μπορούν να τα πιάσουν.