Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της ΕΔΕ για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο επρόκειτο να παραδοθεί αργά χθες το βράδυ στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Ανακοίνωση για τα αίτια της καταστροφής είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σήμερα.

Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνη σε στρατιωτικούς της Μονάδας, επειδή δεν φρόντισαν να προφυλάξουν την αποθήκη από την έκρηξη όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα».

Διάφορες πληροφορίες που υπήρξαν για το πόρισμα αναφέρουν ότι οι στρατιωτικοί της μονάδας δεν προνόησαν ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας σε μια αποθήκη γεμάτη εκρηκτικά. Άλλες πληροφορίες προσθέτουν πως δεν υπήρξε αποψίλωση θάμνων και χόρτων κοντά στην αποθήκη, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα βαρέα πυροσβεστικά οχήματα του αεροδρομίου που αποτελούν κανονικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, με την δικαιολογία ότι τα ήθελαν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησίαζε τα shelders των F-16 και το σημαντικότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπήρξε η επιβεβλημένη από τους κανονισμούς αποθήκευση των πυρομαχικών.

Έκρηξη από το θερμικό κύμα

Εξετάσθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που διέρρευσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, με σκοπό να αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν όχι μόνον ο διοικητής της Μονάδας σμήναρχος Νικολαϊδης, και όλοι οι εμπλεκόμενοι στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφαλείας της μονάδας.

Ορισμένες πληροφορίες ωστόσο επέμεναν ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έκανε το καθήκον της, σβήνοντας μάλιστα έως την τελευταία στιγμή (προ της εκρήξεως) φωτιές σε χόρτα και θάμνους που πλησίαζαν την αποθήκη. Η φωτιά πάντως δεν εισήλθε την αποθήκη, την έκρηξη προκάλεσε το θερμικό κύμα, για το οποίο επίσης θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει οι αρμόδιοι της μονάδας ρίχνοντας επιβραδυντικό υγρό στα πυρομαχικά ή ακόμα να τα ράντιζαν με νερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλες αποθήκες πυρομαχικών που βρίσκονταν στην περιοχή, αυτές με την κωδική ονομασία Igloo, οι οποίες έχουν κτισθεί σύμφωνα με νατοϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (ούτε πύραυλοι μπορούν να τις διαπεράσουν πολύ περισσότερο το θερμικό κύμα) δεν έπαθαν τίποτα.