Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης (2/8) το πόρισμα της ΕΔΕ για την έκρηξη και την καταστροφή της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Νέα Αγχίαλο.

Η επίδοσή του πορίσματος στο ΓΕΕΘΑ και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δε μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega τρία είναι τα βασικά σημεία του πορίσματος το οποίο ρίχνει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης.

Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

Άθικτες οι υπόγειες αποθήκες

Σύμφωνα με φωτογραφίες του δορυφόρου Sentinel πριν και μετά τις εκρήξεις, δείχνουν πως οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή και τους κατοίκους κατέστρεψαν τον υπέργειο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών, αλλά οι αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ δεν επηρεάστηκαν.

Το σίγουρο είναι ότι τα μανιτάρια των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο προξένησαν «σεισμό» στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία ήδη κινείται προς την κατεύθυνση των διευρυμένων επιθεωρήσεων ασφαλείας και πυρασφαλείας σε υπηρεσίες, μονάδες και συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Νίκου Δένδια και σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί.