Παραδόθηκε στις 19:30 το απόγευμα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το πόρισμα της ΕΔΕ για την έκρηξη και την καταστροφή της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Νέα Αγχίαλο.

Το πόρισμα δόθηκε πρώτα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και εν συνεχεία θα κοινοποιηθεί στο  ΓΕΕΘΑ και στον υπουργό Άμυνας, Νίκος Δένδια. Μετά την κοινοποίηση του πορίσματος, το ίδιο βράδυ θα βγει σχετική ανακοίνωση για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη των πυρομαχικών και για το αν υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την ΕΔΕ θα απαντήσει και στο φλέγον ερώτημα εάν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών, προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Κάτοικοι μαζεύουν θραύσματα από βόμβες

Την ίδια ώρα τις πληγές της μετρά ακόμη η Νέα Αγχίαλος μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης με τους κατοίκους να βρίσκουν ακόμη θραύσματα στις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεων τους. «Είμαστε τυχεροί που τα θραύσματα πήγαν στην περιοχή των Μικροθηβών και του Οινοποιείου. Αν ερχόταν στην πλευρά του χωριού θα ζούσαμε μία εμπόλεμη κατάσταση», λέει κάτοικος της περιοχής.

Αισιοδοξία παρά την καταστροφή κυριαρχεί από τις πρώτες μετρήσεις στην περιοχή που δεν δείχνουν καμία επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες στα αιωρούμενα σωματίδια στη Νέα Αγχίαλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού μέτρησης και παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπως ενημερώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου, δειγματοληψίες αέρος, εδάφους και επιφανειακών υδάτων, στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων πέριξ αυτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «από τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στον αέρα δεν προκύπτει εκπομπή σωματιδίων και ρύπων από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επομένως, αίρονται οι συστάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 29-07-2023 στον γενικό πληθυσμό, στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με άσθμα».

Αύριο Πέμπτη (3/8) ξεκινούν οι δειγματοληψίες εδάφους και αέρος στην Αγχίαλο και στις ευρύτερες περιοχές, τα αποτελέσματα των αναλύσεων των οποίων η Περιφέρεια θα δημοσιοποιεί σταδιακά με δελτία τύπου, όταν θα ανακοινώνονται από το διαπιστευμένο εργαστήριο.